5 vprašanj, ki si jih postavite samski, ko spoznavate novo osebo

Magazin 15. Jan 202211:45
Zmenek
Profimedia

Ste po daljšem ali krajšem času spet samski in ste v iskanju novega partnerja? Ponovno okušate čar prvih zmenkov in novih spoznavanj? Potem preverite, katerih pet vprašanj si morate postaviti, ko ste v fazi spoznavanja nove osebe, in kdaj je alarm za pobeg.

1. Se oseba pritožuje nad bivšim partnerjem?

Večina ljudi ima eno ali več slabih izkušenj iz preteklih romantičnih odnosov. Boleče izkušnje lahko pustijo pečat, prav tako pa zaradi njih lahko spoznamo, česa si v odnosih ne želimo, in osebnostno zrastemo. Če imamo za seboj slabo izkušnjo v odnosu, ki smo ga zaključili, in smo v iskanju novega partnerja, vsekakor ni pametno grdo govoriti o bivšem in ga obrekovati že na prvem zmenku z osebo, ki smo jo pravkar začeli spoznavati.

Če ste se znašli na zmenku, kjer se oseba pritožuje nad bivšim, ga obrekuje ali celo uporablja psovke, ko ga opisuje, je to vsekakor opozorilni znak, ki kaže, da oseba ne spoštuje ljudi, zato je to morda lahko znak za alarm. Prav tako je dobro imeti v mislih, da ta oseba morda ni povsem zaključila s preteklostjo. Seveda ni nič narobe s tem, če oseba pove, da ima za seboj slabo izkušnjo, a to lahko naredi s spoštovanjem, svojo izkušnjo pa opiše ob drugi priložnosti.

2. Ali oseba govori samo o sebi? Zna prisluhniti tudi vam?

Res je, da se ljudje na prvih zmenkih pogosto vedemo drugače kot pozneje, ko smo že bolj sproščeni v odnosu. Nekateri so na prvem zmenku nervozni in nerodni ter ne vedo, kako bi se obnašali, drugi so suvereni in samozavestni. Ne glede na to, s kom ste se znašli na zmenku, pomembno je , da vam ta oseba zna prisluhniti in se zanima za vas.

Če govori samo o sebi in vam ne prisluhne, se vprašajte, ali želite s tako osebo res nadaljevati spoznavanje. Vam oseba dovoli, da poveste, kar želite, ali vas prekinja? Vam pusti, da spregovorite tudi vi, in vam seveda v celoti prisluhne? Jo zares zanimate? Ljudje, ki govorijo samo o sebi, pogosto s težavo namenijo pozornost drugi osebi.

3. Ali odločitve sprejemajo namesto vas?

Dobro je vedeti, da so v vseh odnosih potrebni kompromisi. Težko se bosta obe strani vedno strinjali o vsem. Pogosto imamo različne želje in ideje ter le odprta komunikacija je tista, s katero lahko premostimo vrzeli in rešimo konflikte. Zato je osebo dobro opazovati: je pripravljena sklepati kompromise, ali prisluhne tudi vašim stališčem ali se odloči sama oz. namesto vas, morda celo zahteva ali izrazi, da so njene želje pomembnejše od vaših?

Profimedia

4. Kako se vedejo do drugih ljudi?

Ko spoznamo novo osebo, ki nam je všeč, o njej ne vemo veliko. Lahko pa o tej osebi spoznamo precej, medtem ko opazujemo, kako se vede do drugih ljudi, na primer do osebja v restavraciji. Če je oseba do vas prijazna, do osebja pa ne, se je dobro vprašati, zakaj ta razlika v odnosu. Je oseba res iskrena do vas?

5. Se z osebo počutite prijetno ali neprijetno?

To je verjetno najpomembnejše vprašanje, ki si ga lahko postavite, ko ste v fazi spoznavanja nove osebe. Kako se počutite, ko ste v bližini te osebe? Vam je prijetno ali ne? Se počutite slišanega in videnega ali ne?

Pozorni pa bodite tudi na osebe, ki želijo biti popolne. Tudi to je lahko alarm, da oseba ni iskrena, kajti nihče ni popoln. Vsi imamo prijetne kot tudi neprijetne plati.

VIR: psychologytoday.com