5 znakov, da vam prijatelji morda ne privoščijo sreče

Magazin 01. Mar 202217:30 0 komentarjev
prijateljici
Profimedia

Vam prijatelji privoščijo uspeh in se veselijo z vami ali vam zavidajo?

Ali sumite, da prijatelji niso iskreno veseli, ker ste napredovali v službi, imate novo stanovanje in ker ste se razveselili ljubkega hišnega ljubljenčka? Če niste prepričani, da imate ob sebi osebe, ki bi jim zaupali in vas resnično cenijo, preverite, ali opazite katerega od znakov ljubosumja:

1. Velika tekmovalnost

Malce tekmovalnosti je dobro in nič ni narobe s tem, če s prijatelji radi igrate skupinske športe, se pomerite v družabnih igrah in podobno. Verjetno se boste precej zabavali. Pozorni bodite, ko kateri od prijateljev začne tekmovati z vami tudi v stvareh, ki niso zares tekmovanje, npr. v tem, kdo ima boljšo službo, lepše vzgojene otroke, si privošči dražje počitnice … Takšna tekmovalnost gre z roko v roki z ljubosumjem, poleg tega je prijateljstvo toksično.

2. Vedno je nekaj nepravično

Ali pogosto slišite pripombe, kako nepravično je, da ste vi dobili nagrado, in ne vaš prijatelj? Ali da imate višjo plačo kot prijatelj, čeprav ima ta več izkušenj? Kako ni pravično, da ste vi kmalu po koncu zveze našli novo ljubezen, prijatelj pa še kar išče …

Da bi potrdili, ali je prijatelj ljubosumen na vse, kar imate in storite, poglejte, kako dojema svet: je ta pogosto nepravičen do njega? Verjetno vedno krivi druge dejavnike, ko nečesa ne more doseči.

3. Negativna nastrojenost

Kakšni so komentarji, ki jih dobite od prijateljev, ko oznanite veselo novico? Vas zasipajo s pohvalami in želijo izvedeti več ali so komentarji večinoma negativni in izpostavijo, kaj je narobe v prijateljevem življenju ali kako v resnici nimate razloga za veselje? Če vztrajate v takem odnosu, boste vedno tolažili prijatelje zaradi njihove nesreče, nikoli pa ne bo časa, da proslavite svoje dosežke.

4. Ne spoštujejo vaših odločitev

Ljubosumen prijatelj bo vedno kritiziral vaše odločitve in jih nikoli podprl. Dobronamerna kritika je dobrodošla in bi ji morali prisluhniti, nenehno zatiranje in izpodbijanje odločitev pa ni več prijazno dejanje zaskrbljenega prijatelja. Ne boste se več veselili dopusta, ker vas bo ljubosumni prijatelj opomnil, da s seboj ne boste vzeli svojega psa. Nekako bo ljubosumje vedno našlo način, da vam zagreni še tako sladko zmago.

5. Opravljajo za hrbtom

Večina ljubosumnih opazk je verjetno izgovorjenih za vašim hrbtom in do vas pridejo po ovinkih, ko se kdo zareče ali vam iz različnih razlogov želi povedati, kaj se govori o vas. Ljubosumni prijatelji so največkrat tudi zelo opravljivi, kar je še dodaten razlog, da jih ne bi smeli imeti ob sebi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!