6 najbolj premožnih oblikovalskih imen

Magazin 09. Maj. 202213:15
Delite:
žepi ženske hlače
Foto: Profimedia

Nekaterim svetovno znanim oblikovalcem je uspelo ustvariti neverjetne imperije - vse od domnevnega ustanovitelja bitcoina pa do številnih modnih genijev.

Satoshi Nakamoto

Vodilni na lestvici je, s kar 19 milijardami ameriških dolarjev, japonsko-ameriški računalniški genij Satoshi Nakamoto. Njegov uspeh je zavit v tančico skrivnosti, oblikovalec pa velja za domnevnega očeta priljubljene kriptovalute bitcoin. Njegova življenjska zgodba je prav filmska, pred svetovnim bogastvom in uspehom je namreč izgubil kar dve službi ter celo streho nad glavo.

Satoshi Nakamoto
Foto : Profimedia

Miuccia Prada

Miuccia Prada je prevzela družinski modni imperij že davnega leta 1978 ter se proslavila z izdelavo vodoodpornih nahrbtnikov, vse dokler ni spoznala svojega soproga Patrizia Bertellija. Skupaj sta začela združevati podjetja in ustvarila pravi modni konglomerat, tako se njeno bogastvo danes ocenjuje na 11,1 milijarde ameriških dolarjev.

Miuccia Prada
Foto : Profimedia

Giorgio Armani

Še en modni mogotec se uvršča med trojico največjih oblikovalskih zaslužkarjev. Premoženje Giorgia Armanija je ocenjeno na 9,6 milijarde dolarjev, vse pa izhaja iz modne znamke, ki je ugled zgradila na elegantnih oblekah čistih linij. Že konec 90. let se je Armani lahko pohvalil z modnim imperijem, ki je obsegal kar dva tisoč trgovin po vsem svetu in letni profit dveh milijard dolarjev.

Giorgio Armani
Foto : Profimedia

Ralph Lauren

Ameriški modni oblikovalec Ralph Lauren svoje premoženje ocenjuje na 8,2 milijarde dolarjev. Že v študentskih letih je točno vedel, kaj želi početi, pustil študij in se lotil prodaje moških oblačil. To se mu je obrestovalo, saj dandanes sodi v vrh najboljših in najpremožnejših oblikovalcev na zemeljski obli.

Ralph Lauren
Foto : Profimedia

Patrizio Bertelli

Izvršni direktor podjetja Prada si je premoženje ustvaril z majhno tovarno v Arezzu, ki je izdelovala pasove, torbice in preostale usnjene izdelke. Potem ko si je prislužil pogodbo s Prado, mu je uspelo osvojiti tudi srce prej omenjene Miuccie Prada. Skupaj sta ustvarila modni konglomerat, njegov delež pa je danes vreden 5,2 milijarde.

Patrizio Bertelli and Miuccia Prada
Foto : Profimedia

Domenico Dolce

Italijanski modni oblikovalec, rojen na Siciliji, je svojo kariero začel graditi skupaj z očetom, ki je bil po poklicu krojač. Po selitvi v Milano je spoznal Stefana Gabbano, s katerim sta ustanovila znamko Dolce & Gabbana, in vse drugo je zgodovina. Domenicovo premoženje je ocenjeno na 1,7 milijarde, Stefanovo prav tako.

Dolce and Gabbana
Foto : Profimedia

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar