6 rastlin, ki odganjajo ose

Magazin 22. Jul 202219:15 0 komentarjev
Marigold in timijan
Profimedia

V toplih mesecih imamo že dovolj komarjev, ki ne dajo miru niti v betonskih džunglah, in potem so tu še nadvse nadležne ose.

Za ose je znano, da jih privlačijo močni vonji, zlasti pijač in hrane, zato se hitro znajdejo v naši okolici, ko se odločimo za obrok na prostem.

Ose imajo namreč izjemno močan voh, kar lahko izkoristite sebi v prid – tako da uporabite vonjave, ki jih ne marajo.

Poskusite jih odgnati z naslednjimi rastlinami oziroma vonji:

1. Poprova meta: ose še posebej sovražijo vonj poprove mete oziroma mentola. Če nimate rastline, lahko posamezne vejice postavite v vazo ali uporabite olje poprove mete.

2. Bazilika: tudi ta naj bi uspešno odganjala ose pa tudi drug mrčes. Vse je odvisno od eteričnih olj bazilike – rastlina vam ne bo dobro služila, če bo zacvetela. Takrat bo učinek ravno obraten.

3. Krvomočnice: imajo dvojno vlogo. Njihovi cvetovi privlačnih barv in tudi listi so prava paša za oči, hkrati pa so še uspešen odganjalec polžev in menda tudi os. Za to poskrbijo listi, ki imajo močen vonj.

4. Žametnice: čudoviti cvetovi in preproste za vzgojo. Žametnice so priljubljene med vrtnarji, saj odganjajo številne leteče žuželke. Pogosto jih celo uporabljajo za zaščito drugih rastlin.

5. Ognjič: tudi ognjič velja za zelo koristnega, saj odganja vse talne škodljivce, recimo koloradskega hrošča.

6. Timijan: ta trpežna aromatična rastlina dobro uspeva na večini sončnih leg z dobro odcedno lego. Tudi v posodah ga je mogoče gojiti – posode pa lahko postavite na mesta, ki privlačijo ose. Le redno obrezujte stare liste, saj najmočnejši vonj oddajajo mladi listi.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!