6 stvari, ki si jih morate ogledati, če potujete v Oman

Magazin 04. Avg 202216:00 0 komentarjev
Oman
Profimedia

Oman velja za eno izmed najbolj dostopnih arabskih dežel. Slovi po gostoljubnih domačinih, izjemni arhitekturi, bogati zgodovini in kulturi, plažah in seveda puščavi. Preverite šest stvari, ki jih nikakor ne smete izpustiti, ko potujete v Oman.

Glavno mesto Muškat

Muškat je mesto, ki se ponaša z izjemno pestro zgodovino, kulturo in čudovito arhitekturo. Velja za enega izmed najbolj urejenih mest v arabskem svetu in ponuja zares veliko.

V mestu se nahajajo zgodovinske trdnjave, kamnite utrdbe, dvorci, mošeje, muzeji, stare hiše in sodobne stavbe ter nakupovalna središča, dolga obalna promenada in ena izmed najstarejših tržnic arabskega sveta, Mutrah Souq. Muškat je prava arhitekturna paša za oči in edinstveno arabsko doživetje. Nikakor ne smete izpustiti ogleda kraljeve operne hiše ter velike mošeje sultana Qaboosa, ki je impresiven primer sodobne islamske arhitekture.

Vasica Bahla

Vasico najdete približno 200 kilometrov od glavnega mesta Muškat. O njej kroži ogromno različnih mitov in legend, kar ni nič nenavadnega, saj je to dom ene izmed najstarejših trdnjav v Omanu, ki je tudi na Unesovem seznamu svetovne dediščine. Utrdba je bila zgrajena med 12. in 15. stoletjem, in sicer naj bi jo zgradilo pleme Banu Nebhan, prevzele pa naslednje vladajoče dinastije. V labirintu boste videli mošeje, stolpe, hiše, vodnjake … Bahla je znana tudi po keramiki, lončarstvu, rokodelskih izdelkih, preprogah …

Profimedia

Mesto Nizwa

Mesto je bilo v 6. in 7. stoletju zaradi svoje popolne lege glavno mesto Omana, še danes pa velja za mesto z izjemno močno versko in kulturno dediščino ter hkrati pomembno turistično znamenitost. Le deset minut stran se nahaja park Falaj Daris, ki je prav tako na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Tukaj si lahko ogledate t. i. kanal falaj, kjer spoznate starodavno, a zelo učinkovito metodo namakanja. Kanal napaja osem kilometrov dolgo oazo palm in okoliške kmetijske površine.

Zelena gora – Jebel Akhdar

Na 2.980 metrih v gorovju Hajar se bohoti Zelena gora, ki velja za enega izmed najlepših krajev v Omanu; pa tudi najhladnejših, saj se temperature v gorovju vse leto gibajo okoli 15 stopinj, pozimi pa zapade celo nekaj snega. Tu lahko zagotovo na svoj račun pridejo tudi ljubitelji narave. Jebel Akhdar spremljajo pogledi na mirne omanske vasice, pobočja, pokrita s terasastimi kmetijami in sadovnjaki granatnih jabolk, breskev, jabolk, marelic, orehov itn. Spomladi pa Zeleno goro prekrijejo tudi rožnate damaščanske vrtnice. Po gorovju so na voljo tudi vodeni pohodi, za prave pohodnike, pa tudi težje pohodniške poti.

Profimedia

Puščava Wahiba

Potovanje po Omanu nikakor ni popolno brez obiska puščave. Puščava Wahiba slovi po neskončnih valovitih sipinah, med katerimi se nekatere dvigajo celo 200 metrov nad puščavsko okolico. Sipine se nadaljujejo do znamenite Empty Quarter, ene izmed največjih peščenih puščav na svetu. Tu lahko spoznate tudi beduine (v arabščini bedu – prebivalec puščave) in njihove tradicionalne običaje ali preprosto uživate v ”puščavskem” miru.

Bimmah Sinkhole

Je eden izmed najlepših naravnih bazenov, ki jih je ustvarila narava. Sinkhole je pravzaprav z vodo napolnjena depresija, ki naj bi nastala zaradi padca meteorita. Danes velja za privlačno znamenitost sredi puščave, nahaja pa se blizu glavnega mesta.

Ker je Oman obmorska država, vas ne bodo pustile ravnodušnih niti njihove krasne plaže s čudoviti pogledi na okoliško gorovje.

VIR: https://www.lonelyplanet.com/ in https://www.thetravel.com/

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!