7 naravnih načinov barvanja pirhov brez pomoči kemije

Magazin 14. Apr 202215:00 0 komentarjev
velikonočni pirhi
Profimedia

Brez pirhov ni velike noči in mi smo na enem mestu zbrali, kako vsa jajca pobarvati le s pomočjo darov matere narave. Namig: če želite močnejše barve, jajca pustite v tekočini dlje časa.

Tradicionalno so velikonočni pirhi rdeče barve, saj predstavljajo kaplje krvi, in najlažje jih je naravno pobarvati z rdečimi ali rjavimi čebulnimi olupki, mi pa smo dodali še teran in rdeče zelje. Z rdečo peso bodo bolj rožnati, a prav tako zelo lepi. Skratka, zavihajte rokave in pripravite jajca, pirhi se ne bodo pobarvali sami. In še stavek za izobrazbo: prvi zapisi o krašenju jajc v Sloveniji, segajo v 17. stoletje, med ljudmi pa se je razširilo konec 18. ali v začetku 19. stoletja. Tako, zdaj pa začnemo.

Peteršilj

Sesekljajte 250 g peteršilja in ga približno 30 minut kuhajte v litru vode. V ohlajen prevretek za približno 30 minut položite trdo kuhana in s hladno vodo oplaknjena jajca. Namig: Jajca najprej temeljito zdrgnite s kisovo vodo in barva se bo tako lepše prijela. Uporabljajte jajca talne reje. Njihova lupina je debelejša in močnejša.

pirhi
Profimedia

Rdeče zelje

250 g nastrganega rdečega zelja približno 40 minut kuhajte v litru vode. Nato sledi drugi korak, kot pri peteršilju, v ohlajen prevretek za približno 30 minut položite trdo kuhana in s hladno vodo oplaknjena jajca.

Rdeča pesa

Zmešajte 250 ml soka rdeče pese in ¾ litra vode. Nato sledi drugi korak kot pri peteršilju in rdečem zelju.

PIRhi
Profimedia

Kamilice

Približno 20 g kamilic ali kamiličnega čaja kuhajte približno 20 minut in nato jajca v ohlajenem prevretku namakajte vsaj pol ure.

Kurkuma

Odlično naravno barvilo, če želite jajca obarvati v rumeno ali oranžno, je kurkuma. Razmerje naj bo nekje ena zvrhana žlička kurkume na deciliter vode. Če želite bolj oranžen odtenek, jajca, potem ko ste jih skuhali, še nekaj ur namakajte v tej vodi.

Teran

Fantastično barvilo s posebnim učinkom je teran. Če jajca skuhamo v teranu, bomo dobili lep vijoličast odtenek, povrhu pa še čudovite lesketajoče se srebrne pikice. Zares globok odtenek vijoličaste dobimo, če jajce pustimo v teranu namočeno še dodatnih 10 ali 15 minut.

Čebulni olupki

V večji lonec stresemo čebulne olupke in jih zalijemo s hladno vodo. Dodamo žlico kisa, premešamo in pustimo, da se olupki namakajo. Jajca operite v mlačni vodi z dodatkom kisa, da odstranite umazanijo. Poljubno jih okrasimo z vejicami, listi in cvetovi ter ovijemo s kosi najlona, ki jih na zadnji strani tesno povežemo z vrvico. Jajca previdno položimo v posodo in prekrijemo z olupki. Po potrebi prilijemo še malo hladne vode, saj morajo biti v celoti pokrita s tekočino. Posodo pristavimo na kuhalnik in vsebino počasi zavremo. Temperaturo znižamo, da voda komaj opazno vre, in vse skupaj kuhamo še 10 minut. Lonec odstavimo in pustimo, da se jajca ohladijo v obarvani tekočini. Dlje jih bomo pustili, bolj intenzivna bo barva. Za lepši lesk jih na koncu premažemo še z oljem ali kosom slanine.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!