7 stvari v spalnici, ki se jih morate znebiti ta trenutek

Magazin 13. Mar 202318:15
spalnica
Profimedia

Spalnica bi morala biti oaza miru, kamor se umaknemo po celodnevnem hitenju. Zato bi morali biti pri opremljanju in urejanju tega prostora še posebej pozorni.

Vendar tudi v ta zasebni prostor pogosto poseže nered – ki ima večji vpliv na počutje, kot si morda predstavljate. Študija je pokazala, da lahko neurejena spalnica vodi do slabega spanca – posamezniki, ki imajo v spalnici nered, na primer, potrebujejo dlje, da zaspijo – in povečanega občutka tesnobe.

Upoštevajte nekaj praktičnih nasvetov strokovnjakov za pospravljanje in organizacijo in iz spalnice ostranite vse naslednje stvari.

1. Televizor in druge naprave

V spalnici naj ne bo virov sevanja, kot so televizor, telefon ter druge elektronske naprave. Dobro znano dejstvo je, da modra svetloba negativno vpliva na proizvodnjo melatonina, ki povzroča zaspanost. Spalnica mora biti prostor za miren počitek in okrevanje – kar se zelo verjetno ne bo zgodilo, če se boste ”zataknili” pred televizorjem.

“Gledanje televizije lahko moti vaš cirkadiani ritem. Lahko vpliva na zmožnost zaspati pa tudi na kakovost spanca,” je za revijo House Beautiful povedala Kate Galbally, ustanoviteljica Better Organised.

2. Kupi oblačil

Vedno večji kup oblačil na tleh niso samo najstniška stvar, pravi ustanoviteljica My Wardrobe Zen Victoria Nicholson. “Znebite se ga. Vse pospravite s tal nazaj v omaro. Res vam bo prihranilo čas zjutraj, ko vam ne bo treba brskati po kupu.”

Kup oblačil na tleh pa ni videti le neurejeno, lahko je tudi nevaren, če morate denimo sredi noči vstati.

3. Kič

Oziroma preveč kiča. Nasvet strokovnjakinje: spomnite se enega svojih bivanj v hotelu in kako enostavno ste tonili v spanec v tistem mirnem, minimalistično opremljenem prostoru.

Zdaj se ozrite po svoji spalnici. Je polna dekoracij, ki vam morda sploh niso (več) všeč? Slik na stenah, ker zanje niste našli drugega doma? Praznik stekleničk parfumov?

Vzemite si čas za temeljito čiščenje. Stvarem, ki vam niso všeč, poiščite nov dom, neuporabne zavrzite, sobo temeljito očistite, zamenjajte posteljnino in operite ves preostali tekstil v sobi, očistite prah, odgrnite zavese in na stežaj odprite okno. Svež zrak, sveža posteljnina – boljši spanec zagotovljen.

4. Oprema za vadbo

Tekalna steza, veslaška naprava, sobno kolo, steper in celo proste uteži preprosto ne sodijo v spalnico. In za to obstaja več razlogov. Med drugim …

  • Ker so magnet za še več nereda (pozdravljen nov kup oblačil).
  • Ker je lahko precej nehigienično – če se naprav ne briše redno, se na njih hitro naberejo klice.
  • Ker je spalnica – kot omenjeno že velikokrat – rezervirana za počitek in romantiko.

Vse te masivne naprave vsekakor ne pričarajo miru in spokojnosti. “Strmenje v silhueto sobnega kolesa, ko začnete kinkati – še posebej če se počutite krive, ker tisti dan niste telovadili – zagotovo ne bo prispevalo k dobremu spancu,” pravi strokovnjakinja.

5. Delovni kotiček

Veliko nas dela od doma in pogosto se tudi v spalnici znajdejo prenosniki, kupi papirjev, knjige …

Če je spalnica edini prostor, kjer ste si lahko uredili kotiček za delo od doma, ga poskusite prikriti, predvsem pa poskrbite, da bo ves čas urejen – po koncu dela vse pospravite v predale ali zaprte omare.

6. Hrana

Strokovnjaki prav tako odsvetujejo hrano v spalnici – pozne prigrizke, zajtrke ipd. Spalnica je namenjena počitku in sproščanju, v spalnici bi moralo biti poskrbljeno za dobro počutje, na kar med drugim poleg dizajna in osvetlitve vplivajo tudi vonjave.

7. Plašči, jakne …

In vse, kar nosite zunaj. Z njimi se v spalnico vnese tudi umazanija. “Oblačila in obutev, ki jih nosite zunaj, so bila v stiku s sedeži in ulicami,” pravi strokovnjakinja. Kar ni najboljša kombinacija z zasebnostjo vaše spalnice.

Če oblačil, ki ste jih nosili zunaj, ne morete hraniti nikjer drugje, jim poiščite prostor v omari, kamor jih pospravite takoj, ne odlagajte jih na posteljo, stol ali tla.

Povzeto po www.housebeautiful.com

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.