8 vonjev, ki so zelo moteči za mačke

Magazin 26. Jan 202317:45
Mačka
Profimedia

Naj bo vonj še tako prijeten za naš nos, to morda ne drži za hišne ljubljenčke. Ali veste, katerih vonjev vaša mačka ne mara?

Voh domače mačke je od 9- do 16-krat močnejši od človeškega.

Vohalni epitelij mačke je večji od človeškega, zaradi česar imajo bolj izostren vonj. Pravzaprav imajo mačke v nosu do 200 milijonov celic, občutljivih za vonj, medtem ko jih imamo ljudje samo 5 milijonov. Mačke imajo vohalni organ tudi na nebu v ustni votlini, ki mu pravimo vomeronazalni ali Jakobsonov organ.

Zdaj si lahko morda predstavljate, kako neprijetni so lahko močni vonji za mačke. Kateri so najpogostejši vonji, ki jih ne marajo?

Olje čajevca

Olje čajevca je vsestransko uporabno – v ljudski medicini se ga uporablja pri prehladnih obolenjih ali kot antiseptik, sicer pa je tudi sestavina številnih kozmetičnih izdelkov. Mačke pa ne le da sovražijo vonj, nekatere raziskave kažejo, da so fenoli, ki jih vsebuje olje, za mačko strupeni. V zaprtih prostorih naj bi se zato uporabi olja čajevca povsem izogibajte. O tem se vsekakor pogovorite s strokovnjakom.

Cigaretni vonj

Nekadilci ne marajo neprijetnega vonja po cigaretnem dimu – tudi mačke ne. In le redki vedo: tudi hišni ljubljenčki lahko postanejo pasivni kadilci in se zaradi tega srečujejo s podobnimi zdravstvenimi težavami kot ljudje.

Odišavljeni posipi

Odišavljen posip je morda odličen za nas ljudi oz. za naše stanovanje, mačke pa vonja po navadi ne marajo in lahko se celo zgodi, da mačka stranišča zato ne bo hotela uporabljati. Seveda si ne želite, da bi si izbrala kak drug kotiček v stanovanju za opravljanje potrebe.

Sivka

Večini je vonj sivke všeč, mačkam žal ne – eterično olje sivke ima zanje premočan vonj. Še posebej naj bi se izogibali klasični in francoski sivki, sorti vsebujeta monoterpenske ketone, ki so lahko v višjih koncentracijah strupeni. Previdno tudi pri uporabi eteričnega olja, pravijo nekateri strokovnjaki. Pravzaprav je lahko eterično olje sivke še slabše, saj eterična olja zlahka izhlapijo in tudi vpijejo.

Morda vaša mačka ne bo marala tudi naslednjih zeli: rožmarin, timijan, ruta.

Dišeče sveče

Pravzaprav so lahko katerekoli dišave za notranje prostore za naše hišne ljubljenčke vse prej kot prijetne – in sem sodijo tudi dišeče sveče.

Parfumi

Žal tudi naš najljubši parfum mačkam verjetno ni najbolj prijeten, še zlasti če je vonj zelo intenziven. Kompromis: parfumov ne uporabljajte pogosto in ne nanašajte izdatno.

Nekatero sadje

Na seznamu sta denimo limona in banana. Mačke ne marajo močnega kislega vonja – vonj je preprosto preveč zanje (morda zato nekatere tudi ne marajo vonja po kisu in čistilih na osnovi tega). Številne mačke prav tako niso navdušene nad banano – preprosto zaradi njihovega posebnega vonja.

Kava

Vaša mačka verjetno ne uživa v vonju vašega jutranjega rituala tako kot vi. In to je pravzaprav v redu. Kofein lahko povzroči zastrupitev, zato ni priporočljivo kavne usedline uporabljati na vrtu.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.