8 stvari, ki jih ne smete početi v Italiji

Magazin 09. Okt 202215:33
španske stopnice
PROFIMEDIA

Italijanske oblasti so v zadnjih letih sprejele vrsto pravil, da bi se lažje spopadle z velikim številom turistov in hkrati zaščitile svoja mesta.

Nekatera pravila morda že poznate – na primer tisto, da ne smete sedeti na Španskih stopnicah v Rimu – nekaterih pa morda ne. V Sorrentu so denimo pred kratkim uvedli globe za neprimerno oblečene turiste. Vsekakor tudi tam velja rek “v Rimu se vedi kot Rimljan”, zato si ne pokvarite dopusta in se izogibajte naslednjih osmim stvarem:

1. Sedenje na Španskih stopnicah v Rimu. Strogo prepovedano je tudi kopanje v vodnjaku Trevi v Rimu.

ŠPANSKE STOPNICE
PROFIMEDIA

2. V strogem središču Firenc (Via de’ Neri, Piazzale Degli Uffizi, Piazza del Grano in Via Della Ninna) od 12.00 do 15.00 in od 18.00 do 22.00 ne smete hoditi in jesti – ne smete se namreč sprehajati naokoli s sendvičem in ga pojesti na ulici.

Firence
PROFIMEDIA

3. Hranjenje golobov na Trgu svetega Marka v Benetkah.

BENETKE
PROFIMEDIA

4. Snemanje z dronom brez dovoljenja v urbanih območjih, predvsem v starih mestnih jedrih.

DRON
PROFIMEDIA

5. Zaklepanje “ljubezenskih ključavnic” na mostove v Rimu in Benetkah.

KLJUČAVNICE
PROFIMEDIA

6. Plavanje, potapljanje ali kopanje v beneških kanalih.

BENETKE
PROFIMEDIA

7. Kopanje v Modri jami na otoku Capri. Obiščete jo lahko s čolnom, vendar je kopanje v jami strogo prepovedano. Če ne verjamete, vprašajte slavno manekenko Heidi Klum, ki je leta 2019 plačala visoko kazen, ker se je v njej odločila zaplavati.

MODRA JAMA
PROFIMEDIA

8. Ne smete odnašati peska s plaž na Sardiniji (na splošno velja za vse plaže, predvsem pa za sardinske). Takšno vedenje vas lahko pripelje celo v zapor, piše punkufer.hr.

PLAŽA
SARDINIJA

Ob obisku Rima mnogi obiščejo tudi žepno državico Vatikan, kjer je strogo prepovedano fotografiranje znotraj Sikstinske kapele.

sikstinska kapela
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.