Ali poznate zgodbo o božični zvezdi?

Magazin 16. Dec 202108:15 0 komentarjev
Božična zvezda
Profimedia

Ste se že vprašali, zakaj je božična zvezda dobila ime po božiču in je prav v tem času tako priljubljena?

V božično-novoletnem času na trgovskih policah lahko opazimo barvito rastlino, ki nam pade v oči zaradi svoje značilne živo rdeče barve. To je božična zvezda. Čeprav jo danes lahko najdemo v različnih barvah (tudi v rožnati, rumeni, beli …), je njena barva prav rdeča. Intenzivnost barve spreminja zaradi odziva na svetlobo – za razvoj barve potrebuje več ur popolne teme, čez dan pa veliko svetlobe.

Božična zvezda prihaja iz Mehike. Obstaja že zelo dolgo, saj naj bi jo poznali že Maji in Azteki, ki so ji nadeli ime divja zvezdna roža. Po svetu pa se je razširila po zaslugi Joela Robertsa Poinsetta, prvega ameriškega ambasadorja, ki naj bi božično zvezdo v Ameriko prinesel leta 1828, pozneje pa naj bi se razširila še drugod po svetu. Prav po njem se ta rastlina danes v angleščini imenuje poinsettia.

Kako je zvezda postala božična zvezda?

Profimedia

Zgodba o tem, kako je božična zvezda postala prav božična, nas pelje daleč nazaj v 16. stoletje, ko se je rodila legenda o mladi revni mehiški deklici. Deklica je hrepenela po tem, da bi ponudila svojo daritev ob praznovanju Jezusovega rojstva, vendar si primernega daru ni mogla privoščiti. Ob tem naj bi se ji prikazal angel in jo nagovoril, da naj na poti domov ob cesti nabere nekaj rastlinja, naredi iz njega šopek ter ga položi na cerkveni oltar. Iz nabranega naj bi po legendi začeli poganjati prelepi rdeči listi v obliki zvezde. Vsi so verjeli, da se je zgodil božični čudež. Tako naj bi ta rastlina dobila ime božična zvezda.

Danes je božična zvezda znana po vsem svetu. Nekateri jo imenujejo tudi betlehemska zvezda, flores de noche buena (slovensko: cvetje svete noči) …

Čeprav je božična zvezda najbolj priljubljena ravno v božično-novoletnem času, jo s primerno nego lahko ohranjamo živo vse leto.

VIR: https://www.thespruce.com/ in https://www.gardeningknowhow.com/