Ali s kuhanjem res uničimo vitamin C?

brokoli, kuhanje, vrela voda, zelenjava
PROFIMEDIA

Pogost prehranski mit govori o tem, da se s kuhanjem uniči večina vitamina C, ali da limoninega soka ne smemo dajati v vroč čaj. Je to res le mit?

Da, to je le mit, saj se pri običajnih postopkih kuhanja ohrani precej vitamina C, odgovarjajo pri Inštitutu za nutricionistiko, kjer to poletje naslavljajo mite in zanimivosti, povezane s prehrano. So pa velike razlike v izgubah vitamina C, ki so odvisne od vrste živila in postopka segrevanja, dodajajo.

Vitamin C oz. askorbinska kislina je vodotopen vitamin, ki pri človeku igra pomembno antioksidativno vlogo in sodeluje v številnih bioloških procesih. Med drugim sodeluje pri delovanju imunskega sistema in tvorbi kolagena. Priporočen dnevni vnos vitamina C za odraslega človeka je 80 mg, kar je enostavno doseči z običajno pestro in uravnoteženo prehrano in prehranska dopolnila niso potrebna. Višek vitamina C pa izločimo z urinom. Najbogatejši viri vitamina C niso limona in ostali citrusi– precej več ga lahko vsebujejo npr. paprika ali jagodičevje. Pomemben vir vitamina C v prehrani Slovencev pa je tudi krompir, s katerim zaužijemo tudi do 20% priporočenega dnevnega vnosa vitamina C.

Izgube so večje pri kuhanju v vreli vodi, največje pa pri shranjevanju

Kot pišejo na Inštitutu, je srednja vrednost izgube pri pripravi jedi okoli 30 odstotkov, vendar pa je treba pri tem vedeti, da na dejansko izgubo vplivata tako vrsta živila kot postopek segrevanja.

V splošnem se manj vitamina C izgubi pri gretju v mikrovalovni pečici ali na sopari kot pa pri kuhanju v vreli vodi. Prof. dr. Igor Pravst iz Inštituta za nutricionistiko pravi: “Raziskave so pokazale, da na primer pri kuhanju brokolija na sopari ali z mikrovalovi skoraj ne pride do izgub vitamina C, pri blanširanju se ga izgubi približno četrtina, pri kuhanju v vreli vodi pa skoraj polovica. Podobno je tudi pri krompirju, kjer pa tudi kuhanje na sopari ali z mikrovalovi uničita približno 20 odstotkov vitamina C. Najboljši nasvet je, naj se pri kuhanju uporabi minimalna količina vode in da je čas kuhanja čim krajši.” Do največjih izgub vitamina C pa pride pri shranjevanju živil, še posebej, kadar so izpostavljena zraku. Pri takšnih pogojih postopoma razpade ves vitamin C.

limona, čaj
PROFIMEDIA

Če limono stisnemo v vroč čaj, ali uničimo vitamin C?

To ne drži, pravijo na Inštitutu. Če v vrel čaj dodate limonin sok, se bo večina vitamina C ohranila. Če pa bi takšen čaj ustekleničili in shranili za dlje časa, bi postopoma razpadel ves vitamin.

Kako se vitamin C ohranja v pijačah?

Pakirane brezalkoholne pijače imajo razmeroma dolg rok trajnosti, med katerim se količina vitamina C postopoma zmanjšuje.

Doc. dr. Anita Kušar iz Inštituta za nutricionistiko pravi: “Zakonodaja predpisuje, da mora biti količina deklariranega vitamina C za celoten čas uporabnosti izdelka skladna s količino, navedeno na označbi. Proizvajalci zato v pijače lahko dodajo tudi dvakrat toliko vitamina C, kot je navedeno na označbi med podatki o hranilni vrednosti.” Na stabilnost vitaminov v izdelkih sicer vpliva vrsta različnih dejavnikov, vključno s temperaturo hranjenja, materialom embalaže in izpostavljenostjo sončni svetlobi. Še posebej pri neustrezno hranjenih izdelkih se lahko zgodi, da tudi pred pretečenim rokom trajnosti vsebujejo precej manj vitamina C, kot je navedeno na embalaži.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.