Ali se zjutraj težko prebujate? Poskusite s temi šestimi vonji

Magazin 27. Nov 202108:00
Prebujanje
Profimedia

Ali se zjutraj težko prebujate in z muko vstanete iz postelje? Ste vedeli, da vam lahko pri prebujanju pomagajo nekateri vonji? Med njim je tudi vonj po kavi.

Ja. Prav ste prebrali. Ni vam treba popiti skodelice kave, že vonj kave ima lahko poživitveni učinek. S študijo so tako ugotovili, da vdihavanje vonja kave izboljšuje delovni spomin in povečuje budnost (vir). Pri udeležencih raziskave, ki so z inhalacijo vdihavali vonj kave, so tako zaznali izboljšanje kognitivnih sposobnosti, boljšo koncentracijo in boljše pomnjenje.

Kateri vonji še imajo poživitveni učinek in lahko pomagajo pri prebujanju?

To so predvsem različna eterična olja in dišave, ki so že nekaj časa pod drobnogledom različnih strokovnjakov. Eterična olja naj bi imela številne pozitivne učinke, vendar je pri uporabi treba biti previden, saj študije kažejo, da nekateri povzročajo negativne reakcije, zato se je treba pred uporabo posvetovati s strokovnjakom.

Profimedia

Vonj eteričnega olja citrusov

Eterična olja citrusov so zelo prijetnega vonja in nam lahko pomagajo tudi v boju proti zaspanosti. Najbolj učinkovit naj bi bil vonj eteričnega olja limone in sladke pomaranče. Ta naj bi pomagal pri zmanjševanju stresa in izboljšanju razpoloženja. Vonj limone pa naj bil primeren še za spodbujanje ustvarjalnosti (vir).

Vonj eteričnega olja evkaliptusa

Evkaliptus je med eteričnimi olji med bolj priljubljenimi, saj naj bi prinašal številne blagodejne učinke, od protivnetnih, antioksidativnih do antibakterijskih. Pomagal naj bi blažiti glavobole in nas pomagal prebuditi (vir).

Vonj eteričnega olja poprove mete

Tudi poprova meta se pogosto in že dolgo uporablja v aromaterapiji za različne namene. Vonj poprove mete naj bi pomagal pri slabosti in bruhanju (vir) in imel številne druge pozitivne učinke. Učinkovit pa naj bi bil tudi pri izboljšanju razpoloženja in prebujanju (vir).

Vonj eteričnega olja rožmarina

Rožmarin je poznan predvsem kot začimba, ki se uporablja pri kuhanju. Vendar so njegovi učinki veliko širši. Študije kažejo, da vonj rožmarina izboljšuje razpoloženje, nas osveži in prebudi. Deloval naj bi na možgane in živčni sistem (vir).

Profimedia

Vonj ingverja

Tudi ingver je dobro poznana rastlina, ki se pogosto uporablja kot dodatek v prehrani, ponekod pa se že tradicionalno uporablja v zdravilne namene, saj ima zares številne pozitivne učinke. Pomagal naj bi dvigniti raven energije in razpoloženje (vir). Vonj po ingverju ali skodelica ingverjevega čaja velja za pravi “booster” energije.