Ali smemo ponovno pogreti krompir, špinačo ali gobe?

Magazin 22. Avg 202313:03 0 komentarjev
pražene gobe, kuhanje, praženje, ponev
PROFIMEDIA

Eden najtrdovratnejših prehranskih mitov je, da krompirja, gob in špinače ne smemo pogrevati. Ali to drži? Na to so odgovorili na Inštitutu za nutricionistiko.

Na inštitutu so jasni: v resnici ni živila, ki ga ne bi smeli pogrevati. Bolj kot to, katero živilo pogrevamo, pa je za varnost pogrete hrane pomembno, kako jed ohladimo, kako jo shranimo in kako jo kasneje pogrejemo.

Kako jedi pravilno ohladimo? Mag. Edvina Hafner z Inštituta za nutricionistiko pravi: “Pri ohlajanju jedi se držimo pravila, da na pultu ne počiva več kot dve uri – še bolje pa manj. Priporoča se tudi, da v hladilnik ne postavite vročih jedi, saj to zvišuje temperaturo v hladilniku in povzroča nastanek kondenza ter tako ustvarja ugodnejše pogoje za rast mikroorganizmov. Toplotno obdelano jed zato najprej ohladite na sobno temperaturo in jo šele nato shranite v hladilniku.” Da se bo jed hitreje ohladila, jo lahko razdelite v manjše posode. Nato jed shranjujete v hladilniku na temperaturi 4 °C, največ 2 do 3 dni. Če bi želeli jed hraniti dlje časa, jo je treba zamrzniti – najbolje takoj po prvem ohlajanju.

Krompir

Ker je krompir škrobno živilo, je na pogrevanje malce bolj občutljiv. Vsebuje lahko spore bakterije Bacillus cereus, ki jo najdemo v zemlji in katere toksini so odporni proti toploti. Zato je priporočljivo krompir porabiti v 24 urah, vmes pa ga lahko pogrejete oziroma hranite v hladilniku. Podobno velja za vsa škrobna živila, kot so riž, testenine ali fižolova zrna.

Proti toploti odporni toksini se tvorijo predvsem pri počasnem ohlajanju jedi in na sobni temperaturi, zato je priporočljivo pripravljena živila čim hitreje ohladiti in shraniti v hladilniku. Dlje časa, ko takšne jedi hranimo, večja je verjetnost za zastrupitve s hrano. Zato je kljub hranjenju v hladilniku takšna živila smiselno porabiti v enem dnevu. Ostale že pripravljene jedi pa lahko v hladilniku hranimo 2 do 3 dni.

Špinača

Mit o škodljivosti pogrevanja špinače je verjetno povezan z njeno sestavo, saj špinača vsebuje precej dušikovih spojin, ki tvorijo nezaželene nitrate, odgovarjajo na Inštitutu za nutricionistiko. Tvorbo nitratov pa lahko zmanjšamo tako, da špinačo takoj po obiranju toplotno obdelamo. Za pogrevanje špinače velja, da jo moramo pred tem čim hitreje ohladiti in shraniti v hladilniku. Če to naredimo, lahko brez večjih skrbi pogrejemo tudi že narejeno špinačo, ki je bila v hladilniku shranjena 2 do 3 dni.

Gobe

Tudi že pripravljene jedi iz gob lahko pogrevamo brez večjih skrbi. Velja pa tudi zanje, da jih moramo potem, ko so pripravljene, čim hitreje ohladiti. V hladilniku jih lahko hranimo 2 do 3 dni.

Jedi lahko pogrevamo na kuhalni plošči ali v pečicah (navadni/konvekcijski ali mikrovalovni). Pomembno pa je, da jed hitro pogrejemo na dovolj visoki temperaturi. Priporočljivo je tudi, da jed med segrevanjem mešamo, ker se bo tako enakomerno segrela. To je pomembno tudi za jedi, ki jih pogrevamo v mikrovalovni pečici. Segrevanje po nekaj časa prekinemo, premešamo jed in nadaljujemo segrevanje. Pogrevanje ostankov na najmanj 74 °C bo uničilo večino bakterij, ki povzročajo okužbe in zastrupitve s hrano. Najbolje je, da obrok pogrevamo le enkrat in postrežemo takoj po segrevanju. Podobno velja za odmrzovanje. Odmrznjenih pripravljenih živil nikoli ponovno ne zamrzujemo, v hladilniku pa jih hranimo največ 2 do 3 dni.

Prof. dr. Igor Pravst iz Inštituta za nutricionistiko k temu dodaja: “Ne glede na vse previdnostne ukrepe pogreta predpripravljena živila predstavljajo večje varnostno tveganje kot pa sveže pripravljena živila. Če zaradi videza ali vonja pogrete hrane kadarkoli posumimo, da bi živilo lahko bilo pokvarjeno, ga je vsekakor bolje zavreči kot pa tvegati zastrupitev s hrano.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!