Ali veste, zakaj imajo kavbojke manjši žepek?

Magazin 09. Feb 202419:46 2 komentarja
Jeans hlače
Foto: PROFIMEDIA

Kavbojke so praktične iz več razlogov. Ne le, da so vsestranske pri oblikovanju primerne modne kombinacije, ampak imajo tudi žepe. Pa ste se kdaj vprašali, zakaj imajo kavbojke poleg navadnih žepov tudi manjše?

V majhen žepek danes večinoma pospravimo nakit, drobiž in ključe, če ste ženska tudi elastike, špangice, celo šminko, vendar pa prvotno ni bil namenjen za to.

Žepek, ki sta ga zasnovala Levi Strauss in Jacob Davis, je bil prvotno namenjen za ročno uro. Patent za žepek je bil izdelan leta 1873, vendar pa vse do leta 1890 ni bil sestavni del modrih kavbojk, ki jih je podjetje Levi Strauss & Co. množično proizvajalo in katerih ciljni kupci so bili tesarji, železničarji, kmetje in rudarji, poroča spletna stran Britannica.

Danes je majhen žepek še vedno značilen za različne vrste kavbojk in so nekakšen ostanek časov, ko so bile kavbojke izključno vsakdanje hlače. Majhnih žepkov denimo ni bilo pri elegantnih oblekah, saj so imeli suknjiči notranje žepe za ročne ure.

Kaj pa pomenijo zakovice na vsakem delu žepa? Namenjene so ojačitvi stresnih točk in preprečujejo raztezanje žepa, piše spletna stran Britannica.

Ker pa danes skoraj ni človeka, ki bi nosil žepno uro, imajo tako ti žepki drugi namen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje