Angela Merkel uživa v pokoju in piše knjigo – svoje politične spomine

Magazin 13. Sep 202209:45
angela merkel
Profimedia

Dolgoletna nemška kanclerka Angela Merkel, ki je bila na čelu vlade v Berlinu 16 let, bo spomine na svoje politično življenje in delo objavila v knjigi, ki naj bi izšla jeseni 2024. Spomini, ki jih je nekdanja kanclerka napisala skupaj s svojo dolgoletno politično svetovalko Beate Baumann, prinašajo ekskluziven, oseben vpogled v politično življenje in delo Angele Merkel, so sporočili iz založbe Kiepenheuer & Witsch.

“Vesela sem, da lahko v knjigi, ki sem jo napisala skupaj z Beate Baumann, razmišljam o osrednjih odločitvah in situacijah svojega političnega dela in jih naredim razumljive širši javnosti, tudi s pomočjo svoje osebne zgodovine,” je o knjigi v izjavi, ki jo je objavila založba, zapisala Angela Merkel, ki je za nemške medije še povedala, da uživa v pokoju in miru svojega doma, prav tako pa veliko hodi v gledališče in oporo.

68-letna Angela Merkel, ki je kanclerski položaj zasedala med letoma 2005 in 2021, se je septembra lani umaknila iz politike. Njena krščansko-demokratska stranka (CDU) je na volitvah doživela poraz in se umaknila v opozicijo, na kanclerskem položaju pa jo je nasledil socialdemokrat Olaf Scholz.

Angela Merkel, George Bush
PROFIMEDIA

Doktorica fizike je bila prva ženska na čelu nemške vlade od ustanovitve Zvezne republike Nemčije leta 1949. Angela Merkel, ki je odraščala v socialistični Nemški demokratični republiki, si je po združitvi Nemčije leta 1990 v času Helmuta Kohla kariero ustvarila v CDU in je bila za časa njegove vladavine (1982-1998) med drugim ministrica za okolje.

Predstavnica založbe Kerstin Gleba je dejala, da je Angela Merkel državo vodila skozi dramatične krize ter s svojimi dejanji in stališči na edinstven način oblikovala nemško in mednarodno politiko ter družbo. Spomini Merklove bodo po njenem prepričanju pomemben dokument sodobne mednarodne zgodovine.

Angela Merkel, Emmanuel Macron
PROFIMEDIA

”Njeni spomini ponujajo zgodovinsko priložnost, da pridobimo osebni vpogled v ozadje in motive političnega delovanja Angele Merkel ter razumemo, kako je prišlo do njenih političnih odločitev,” je še dodala.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.