Arheologi našli starodavni prstan za preprečevanje mačka

Magazin 11. Nov 202106:40 0 komentarjev
Prstan
Dafna Gazit/Israel Antiquities Authority

Surova jajca in pijača Bloody Mary morda v današnjem času odpravljajo mačka, toda arheologi v Izraelu so našli povsem drugačno rešitev iz preteklosti: prstan iz zlata in vijoličastega ametista.

Starodavni prstan so izkopali v mestu Yavne, v največji znani vinski kleti iz bizantinske dobe, poroča izraelska uprava za starine. V sporočilu za javnost je arheolog Amir Golani povedal, da so ametist morda nosili, da bi preprečili škodljive učinke pitja preveč alkohola.

“Včasih so verjeli, da ima ta dragulj veliko vrlin, vključno s preprečevanjem stranskega učinka pitja – mačka.”

Prstan so našli le 150 metrov stran od ostankov skladišča z amforami, posodami, ki so se uporabljale za shranjevanje vina. Mesto izkopavanja je iz približno 7. stoletja – proti koncu bizantinske dobe in na začetku zgodnjega islamskega obdobja – čeprav uradniki pravijo, da bi bil prstan lahko še starejši.

“Zlate prstane z ametistom so poznali v rimskem času. Morda je prstan našla elita, ki je v mestu živela že v tretjem stoletju pred našim štetjem,” je zapisano v sporočilu za javnost.

Golani je dejal, da naj bi imel ametist številne druge “vrline”, verske povezave, saj je bil omenjen tudi v Svetem pismu. Ugibal je, da je prstan, ki tehta 5,11 grama, nekoč pripadal premožni osebi.

“Nošenje dragulja je kazalo na status in bogastvo,” je dodal. “Takšne prstane bi lahko nosili tako moški kot ženske.”

Elie Haddad, sodirektor izkopavanj, je v izjavi za javnost dejal, da je predmet morda “pripadal lastniku veličastne kleti, nadzorniku ali ‘nesrečnemu obiskovalcu, ki je izgubil svoj dragoceni prstan”.

“Ali se je oseba, ki je nosila prstan, želela izogniti zastrupitvi zaradi pitja velike količine vina?” Verjetno ne bomo nikoli izvedeli.”

Ametist ni edino starodavno zdravilo proti mačku, ki se ne uporablja več. Leta 2015 so odkrili 1.900 let star papirus z receptom za starodavno grško zdravilo. Po Live Science je predpisal nošenje ogrlice iz lovorovih listov kot “zdravilo proti mačkastim glavobolom”. V starodavni Mezopotamiji je zdravnik priporočal tinkturo iz sladiča, oleandra, fižola, olja in vina, če je “človek pil močno vino in je imel prizadeto glavo”.

Avtorica: Megan C. Hills/CNN