Bakterije na vesoljski postaji mutirale v nekaj, česar na Zemlji ne poznamo

Magazin 18. Maj 202413:07 9 komentarjev
Zemlja iz vesolja
Foto: PROFIMEDIA

Na Mednarodni vesoljski postaji se je vrsta bakterije, odporna proti antibiotikom, začela razlikovati od zemeljskih "vrstnic".

Kjer so ljudje, so tudi bakterije. Čeprav mnogi mislijo, da so vesoljske postaje sterilne, ni tako.

Mednarodna vesoljska postaja (MVP) je precej “prometna”, saj se na njej izmenjujejo posadke, ki si (ne nalašč) izmenjujejo tudi bakterije, živeče na človeških telesih ali v njih. Bakterije pa so zaradi svoje sorazmerne preprostosti zelo prilagodljive in na vesoljski postaji so lahko našle svoje niše, kjer se lahko hitro razvijajo. Tako so nedavno odkrili, da je od leta 2018 število sevov bakterije Enterobacter bugandensis s pet naraslo na trinajst. Med njimi so opazili tudi takšne, ki so različne od zemeljskih, kar pomeni, da so mutirale.

“V svoji študiji smo identificirali nekatere gene, ki so prisotni izključno v organizmih, povezanih z MVP, ne pa tudi v njihovih zemeljskih kolegih,” so avtorji zapisali v članku, objavljenem v reviji Microbiome.

Razumevanje razvoja bakterij v vesolju je pomembno za varovanje zdravja astronavtov, pa tudi za pripravo alternativnih pristopov v boju proti tem patogenom, piše portal IFLScience.

E. bugandensis je “oportunistična bakterija”, kar pomeni, da “izkorišča priložnost” in pri gostitelju povzroči bolezen, če se gostitelj že bori proti kakšni drugi bolezni ali ima oslabljen imunski sistem. Pri zdravih gostiteljih pa tudi ob okužbi bolezni ne povzroča.

Ta bakterija je odporna proti več antibiotikom, kar pomeni, da bi bilo zdravljenje ob morebitni okužbi težavno – še posebej na vesoljski postaji.

Znanstveniki zdaj iščejo razloge, zakaj so bakterije v vesolju mutirale. Skupina, ki raziskuje nove seve, pravi, da ne morejo brez dvoma trditi, da so ti sevi mutirali samo in izključno zaradi pogojev v vesolju – nizke gravitacije, visokega sevanja in povišane vsebnosti ogljikovega dioksida.

Eden od dejavnikov je po njihovem mnenju tudi prisotnost drugih bakterij, s katerimi E. bugandensis na MVP živi v sožitju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje