Bepop, Sebastian in Game Over: kje so danes?

Magazin 27. Maj 202206:50 > 21:23 0 komentarjev

Na začetku stoletja so obnoreli domačo javnost in poskrbeli za vrhunec popularnosti slovenskega popa. Na petkovem koncertu Popstars United bodo skušali te občutke obuditi in podoživeti. S čim se sicer ukvarjajo člani skupin Bepop in Game Over ter pevec Sebastian?

Njihove pesmi in albumi so skoraj ponarodeli. Verjetno ni nikogar, ki ne bi znal na pamet vsaj dela besedil pesmi Moje sonce, Odpelji me, Ubila si del mene, Ljubezen igra je za dva, Hočem to nazaj, Reci, da si za … Njihova glasba je zaznamovala številna otroška in najstniška leta. Skupini Bepop, Game Over in pevec Sebastian številnim vzbujajo nostalgične občutke na čas, ko je tudi Slovenijo po vzoru ZDA zajela pop evforija. V petek so znova združili moči. Ob 20. obletnici turneje Popstars bodo na skupnem koncertu v ljubljanski Cvetličarni, imenovanem Popstars United, v nas (ponovno) pričarali mladostniško vznesenost.

“Pred dvajsetimi leti je mojo pozornost pritegnil oglas z napisom Bodi zvezda, pokaži, kaj znaš. Na avdicijo za resničnostno oddajo Popstars sem se prijavila s plesno skupino La viva; njene članice smo si želele narediti nekaj reklame,” se prvih korakov v svet popularnosti spominja Tinkara Fortuna iz skupine Bepop. Ob prihodu na avdicijo v Mladinskem centru v Celju je presenečena izvedela, da bo treba na njej pokazati tudi pevske sposobnosti. “Zelo sem vesela, da sem zbrala pogum in se podala v svet glasbe. Vesolje me je nagradilo z Bepopom,” pravi.

”V pravem trenutku smo si vzeli premor od glasbe”

Skupina, v kateri so bili na začetku poleg Tinkare Fortuna še Alenka Husič, Ana Praznik, Simon Meglič in Nejc Erazem, je takoj postala zelo priljubljena. Njen začetek pa je zaznamovala tragična smrt najmlajšega člana Nejca, ki je štiri dni po izidu prvega albuma umrl v prometni nesreči. Zasedba se je odločila, da bo glasbeno pot nadaljevala tudi v njegov spomin.

Prva pesem Moje sonce je, denimo, postala poletni hit, prvi album Bodi zvezda pa ostaja najbolj prodajana zgoščenka v zgodovini samostojne Slovenije. Postali so vzorniki mnogim najstnikom. Fortuna uspeh skupine pripisuje predvsem njeni poljudnosti. “To je bila za nas nova izkušnja, ki pa nas je razveseljevala. Na odru smo bili vedno nasmejani in dostopni za ljudi. Imeli so nas radi, saj smo bili prizemljeni in prijazni,” se spominja.

Bepop
Jaka Vinsek/BOBO

Leta 2004 je skupina izdala zadnji album, leta 2005 pa se je v originalni zasedbi zadnjič pojavila na odru. “Veliko ljudi meni, da smo razpadli zaradi moje nosečnosti. Vendar to ne drži. Preden sem zanosila, sem člane Bepopa in založbo obvestila, da želim imeti družino. Mojo odločitev so podprli. Nastopali smo vse do osmega meseca moje nosečnosti,” pojasnjuje Fortuna.

Tedaj se je Bepop odločil za nekaj premora, a se je ta zavlekel – trajal je kar 14 let. Fortuna meni, da so se za odmor odločili v pravem trenutku – v tem času so si tudi drugi člani skupine ustvarili družine. Ob 15. obletnici ustanovitve se je Bepop ponovno združil, a je imel le dva nastopa. Simon Meglič se je odločil, da se iz skupine in javnega življenja umakne, saj ga pevska kariera ni več veselila. Bepop je tako leta 2019 ženski trio. Tinkara Fortuna, Alenka Husič in Ana Praznik so od takrat izdale štiri nove pesmi. “V svojem delu zdaj res uživamo,” poudarja Fortuna.

Kaj so počele med premorom?

Dodaja, da se je med glasbenim premorom posvečala drugim kariernim projektom. Poleg redne službe je bila nekaj časa tudi lastnica plesnega studia, doštudirala je in magistrirala ter postala mamica trem deklicam. Pred štirimi leti je nato pustila službo in se podala na pot samostojne podjetnice. Danes piše otroške knjige. Izdala je dve in po njiju ustvarila otroško predstavo. V njej se obleče v punčko Fortuno. “Nastopam po vrtcih, šolah, in to mi daje mladostno energijo,” pravi.

Tudi Ana Praznik si je med premorom ustvarila družino – njena hčerka gre letos v šolo. “Takoj po zaključku nastopanja Bepopa sem začela delati na radiu, kjer sem še danes, zadnjih nekaj let sem moderatorka, pred tem pa sem bila producentka,” pojasnjuje. Praznik se je sicer vmes vrnila tudi na male zaslone, saj je postala voditeljica oddaje Delovna akcija. Alenka Husič pa vseskozi ostaja v glasbenih vodah. “Zase ne morem trditi, da sem glasbeno mirovala. Skupina Sopranos, v kateri prepevam še danes, je od leta 2008 nanizala obilico avtorske glasbe,” izpostavlja.

Bepop Bepop
Osebni arhiv
Bepop Bepop
Osebni arhiv
Bepop Bepop
Osebni arhiv
Bepop Bepop
Osebni arhiv
Bepop Bepop
Osebni arhiv
Bepop Bepop
Osebni arhiv
Bepop Bepop
Osebni arhiv
Bepop Bepop
Osebni arhiv
Bepop Bepop
Osebni arhiv

Skupina Bepop pa v njih še vedno živi. “Ponosna sem na to, da nas imajo ljudje še vedno radi – tako zaradi glasbe kot naših osebnosti. Veseli me, da smo lahko tudi po dvajsetih letih vzor mladim,” še dodaja Fortuna. Največji dar, ki jim ga je dala skupina Bepop, pa so iskrena prijateljstva med njenimi člani. “Še nikoli se nismo skregali. Tudi s Simonom ostajamo v dobrih odnosih in se redno slišimo, čeprav v skupini ni več dejaven. V stiku smo tudi z Nejčevo družino. Uspelo nam je ohraniti to povezavo,” pravi Fortuna.

In kaj lahko pričakujemo na petkovem koncertu Popstars United? Fortuna razkriva, da bodo na odru pokazale pravo žensko energijo, ki jo bodo popestrile tudi plesalke, saj same ne plešejo več. 

Sebastian: Danes glasbo doživljam drugače

Da bo v svojem nastopu postregel tudi s plesnimi vložki, pa obljublja pevec Sebastian. Ta je ob prihodu na glasbeno sceno obnorel tako mlade kot starejše. Njegove pevske začetke lahko povežemo z nastankom vala najstniškega popa pri nas. Trend sta nadaljevali skupini Bepop in Game Over. In zakaj se je Sebastian odločil za pevsko kariero? “Še kot plesalec sem nastopil s skupino Power Dancers. Njena članica Natka Geržina me je vzela pod okrilje in postala moja mentorica. Po slabem letu priprav sem leta 2000 nastopil na izboru za miss Slovenije, nato pa se je vse odprlo. Sledilo je več kot 50 nastopov na mesec, prevoženih je bilo na tisoče kilometrov,” se svojih začetkov spominja Sebastian.

Kot pravi, so ga nenehno spremljale trume oboževalcev, ko se je pojavil na odru, pa je zavladala evforija. “Moje življenje je bilo precej shizofreno. Zasebno sem sicer introvertirana oseba, ki se rada umakne od oči javnosti, zato sem vsak prosti trenutek izkoristil za beg v svoj svet. Veliko sem tudi potoval, kar počnem še danes,” pojasnjuje. Leta 2003 si je Sebastian vzel leto dni premora in odprl lastno plesno šolo. “Med premorom sem si rekel, da nekaj moram početi, saj brez cilja ni smiselno tavati. Na pobudo takratnih oboževalcev, ki so se želeli učiti mojih koreografij, sem odprl plesno šolo. Začeli smo z majhno skupino plesalcev, v zadnjih 19 letih pa prerasli v ogromno plesno šolo, ki ima podružnice tudi v avstrijskem Gradcu,” ponosno razlaga.

Sebastian Sebastian
Osebni arhiv
Sebastian Sebastian
Osebni arhiv
Sebastian Sebastian
Osebni arhiv
Sebastian Sebastian
Osebni arhiv
Sebastian Sebastian
Osebni arhiv
Sebastian Sebastian
Osebni arhiv
Sebastian Sebastian
Osebni arhiv

Na vprašanje, zakaj se je odločil, da se bo raje posvečal plesu kot glasbi, Sebastian odgovori: “Leta 2010 sta petje in ples pri meni dosegla takšne razsežnosti, da obojega enostavno nisem zmogel. Po temeljitem premisleku sem se odločil za ples, ker sem gledal dolgoročno. V plesu sem namreč veliko manj odvisen od okusa ljudi, ki se hitro spreminja, sem pa vedno vedel, da v glasbi še nisem vsega povedal,” dodaja Sebastian. V vmesnem času je diplomiral in postal profesor angleškega jezika in književnosti. “Bil sem zadnja generacija z obveznim vojaškim služenjem. Ker nisem želel sedem mesecev svojega življenja dati za vojsko, sem študij malenkost zavlekel,” pravi v smehu.

Danes glasbo doživlja popolnoma drugače in v njej uživa še bolj kot kadarkoli prej. “Projekt Popstars United je zame izziv, ki mi bo zagotovo prinesel ogromno lepih spominov. Danes mi glasba služi kot neke vrste psihoterapija. Pomaga mi, da se sprostim,” pojasnjuje. Sebastiana predvsem veseli, da je bil del slovenske pop glasbe, ko je bila ta na vrhuncu popularnosti. Ideja o obuditvi projekta Popstars s skupnimi koncerti se je porodila že pred nekaj leti, a je bilo potrebnega kar nekaj časa, da je pri članih Bepop, Game Over in pevcu Sebastianu dokončno dozorela.

“Med sabo imamo še vedno izjemno energijo in vedeli smo, da se bomo prej ali slej ponovno našli. Za skupne koncerte smo se odločili predvsem zato, ker želimo, da naši oboževalci podoživijo svojo mladost, mi pa si naberemo še nove spomine,” nam zaupa. Kot napoveduje, si lahko obiskovalci tako od njegovih nastopov kot tudi tistih z Bepop in Game Over obetajo ples in zabavo. “Skrbi pustite doma in se na koncertu prepustite svojim občutkom. Super bo,” še obljublja.

Poskušali smo se dogovoriti tudi za intervju s člani skupine Game Over, a so nam odgovorili, da so do koncerta zasedeni. Tričlanska skupina, ki jo sestavljajo člani z umetniškimi imeni Mark, Steffanio in Dennis, je sicer na glasbene odre prvič stopila leta 2001. Izdala je dva albuma in nastopala nekaj let. Glasbena zasedba je z ustvarjanjem za nekaj časa zastala, saj se je Steffanio iz skupine umaknil in se s soprogo preselil v tujino. Mark in Dennis sta se v tem času posvečala lastnim projektom, skupino Game Over pa sta poskušala oživeti tudi z novim članom Alenom, ki se je prav tako kmalu umaknil. Po nekajletnem premoru se je skupini znova pridružil raper Steffanio in tako bodo na petkovem koncertu nastopali v originalni zasedbi.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.