Bled in Gorje – prvi občini s certifikatom Zero Waste Certified City na svetu

Magazin 16. Apr 202217:45 0 komentarjev
Bled
DDD

Odpadki seveda vedno bodo, to ne pomeni, da na Bledu in v Gorjah ni smeti, a to sta občini, ki se v Sloveniji in tudi Evropi najbolj trudita zmanjšati zavržene stvari, saj veliko reciklirajo, popravljajo, izposojajo ... V Sloveniji je še 16 občin na poti do stanja zero waste, prvi sta bili Ljubljana in Vrhniki, a Bled in Gorje sta prvi občini na svetu s tem prestižnim evropskim certifikatom Zero Waste Certified City.

Zunanji strokovnjak organizacije Mission Zero Academy (MiZA) je za obe občini revidiral uspešnost izvajanja zero waste ukrepov in skladnost s pogoji, ki jih zahteva certifikat. Revizija je dokazala znatnost napredka občin pri izvajanju aktivnosti na področju zero waste in krožnega gospodarstva. Tako sta občini Bled in  Gorje pridobili certifikat Zero Waste Občina (Zero Waste Certified City) z oceno dveh zvezdic od petih. Na primer količino mešanih odpadkov na turista sta zmanjšali kar za 16 odstotkov, stopnjo ločenosti zbiranja odpadkov pa sta dvignili kar na 75 odstotkov. Zares sta lahko vzor vsem drugim občinam.

Bled
DDD

Evropski certifikat, ki ga je razvila MiZA pod okriljem Zero Waste Europe, je namenjen pospeševanju prehoda evropskih mest na zero waste (nič odpadkov) in izvajanju krožnega gospodarstva na lokalni ravni. Občini uspešno izvajata ukrepe za nič odpadkov.

Ambiciozen certifikacijski standard, sestavljen iz 5 korakov (izraz interesa, zaveza – faza kandidatov, implementacija, certificiranje in letne izboljšave) s stalno podporo strokovnjakov s področja ravnanja z odpadki in viri, je razvit okoli sistema točkovanja, ki vključuje obvezne in dodatne kriterije.

Dodatni kriteriji so ovrednoteni glede na ambicioznost in učinek posameznih skupin ukrepov. Kombinacija teh točk skupaj opredeljuje raven certificiranja občine in njeno število ”zvezdic”. Certifikat z dvema zvezdicama pomeni, da občini že zdaj ravnata z viri mnogo bolje od zahtev zakonodaje, saj imata širok nabor ukrepov za preprečevanje nastajanja odpadkov, ponovno uporabo in boljše ločevanje, hkrati pa raznolike lokalne akterje aktivno spodbujata k sprejemanju lastnih zero waste ukrepov. Tako Bled kot Gorje sta pokazala vizijo pri ravnanju z viri, obstoječa strategija pa narekuje dodatne izboljšave, ki bodo ob naslednji reviziji zagotovo prinesle več zvezdic.

ZWE-
ZWE

Čeprav sta občini močno obremenjeni s turizmom, jima je skupaj z Ekologi brez meja (Zero Waste Slovenija), uspelo doseči impresivne rezultate:

  • izvedenih več kot 40 ukrepov za izboljšanje upravljanja z viri in ozaveščenosti,
  • povečanje stopnja ločenega zbiranja za 7 do 11 % na 71 % oziroma 75 %,
  • zmanjšanje količine mešanih odpadkov na turista za 16 %, njihovo število pa se je tačas skoraj podvojilo.

Po pridobitvi certifikata bodo občine izvajale nadgradnje ukrepov in njihovega spremljanja, vsaka 3 leta pa bodo zopet podvržene reviziji za potrditev certifikata – z možnostjo višje ocene do 5 zvezdic.

Certifikata predstavljata velik zagon za Gorje in Bled, njune občane in Evropo v celoti, saj občini dokazujeta, da je evropski krožni prehod ne le možen, ampak nujen, in da se lahko začne na lokalni ravni.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.