Brazilski način: sporna metoda reševanja zadev, ki je pogosta tudi v Sloveniji

Magazin 10. Dec 202219:30 1 komentar
denar kuverta
Žiga Živulović jr./BOBO

"Veze in poznanstva" lahko v vsakdanjem življenju olajšajo marsikatero situacijo. Pravila si na tak način prilagajajo povsod po svetu, tudi v Sloveniji, Brazilci pa so temu nadeli prav posebno ime.

Ljudje se vsakodnevno znajdemo v situacijah, ko si življenje olajšamo s prirejanjem pravil. Verjetno so nam vsem znane situacije, ko nam znanec v kakšni ustanovi pomaga preskočiti vrsto ali pa ko Netflix račun poleg tistega, ki ga redno plačuje, uporablja še 10 prijateljev in njihovih družinskih članov.

Takšno priročno prilagajanje pravil je prisotno po vsem svetu, tudi v Sloveniji, v Braziliji pa so mu nadeli prav posebno ime: jeitinho oziroma “brazilska pot”. Delovanje na tak način je v tej južnoameriški državi pogosto, razlog pa naj bi bile velikanske razlike med bogatim in revnim slojem prebivalstva. V brazilskih mestih ni nič nenavadnega, da vile milijarderjev stojijo tik ob najrevnejših soseskah, piše Punkufer.hr.

Kot je za portal The Brazil Business povedal sociolog Sérgio Buarque de Holanda, je v zelo razslojenih družbah prisotno veliko nezaupanje med različnimi družbenimi sloji. Prepričanje, ki se s korupcijskimi škandali tudi potrjuje, da bogatejši sloj zakone krši in si jih prilagaja, vzbudi občutek, da lahko tudi vsi drugi vsaj malo zaobidejo pravila. In s tem se začne začaran krog.

Vzdrževanje dobrih odnosov s prijatelji in znanci je torej zelo pomembno, piše Punkufer.hr, še posebej, če verjamemo brazilskemu pregovoru: Za prijatelje vse, za sovražnike velja zakon.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentarji (1)

Prikaži vse komentarje