Česa pri pranju perila ne smete storiti: lahko vas drago stane

pralni stroj, moški, pranje perila
PROFIMEDIA

Čeprav bi bilo cenovno privlačno, da bi namesto pralnega praška perilo prali z detergentom, bi se na koncu izkazalo, da bi nas tako pranje drago stalo. Preberite, zakaj.

Mnogi so že ugotovili, da z detergentom za pomivanje posode uspešno lahko odstranijo sveže madeže z oblačil. Toda ali lahko detergent uporabljamo tudi namesto pralnega praška? Vsekakor bi to bilo precej cenejše … Tako je morda že kdo pomislil. V resnici pa bi bilo precej drago.

Poškodbe pralnega stroja in oblačil

“Detergent za posodo v pralnem stroju je recept za katastrofo,” je za spletno stran homesandgardens.com povedala strokovnjakinja za čiščenje in pranje, Sara San Angelo.

“Ne samo, da bo detergent ustvaril velikanske količine pene, ki se lahko tudi razlije iz vašega stroja, lahko tudi poškoduje njegove notranje cevi in črpalke in ga pokvari.” Podobno pravi tudi Viktor Holas, ustanovitelj spletnega mesta za izboljšave doma Simply Swider. “Sodelujemo s številnimi podjetji, ki popravljajo pralne stroje, in dajanje sredstva za pomivanje posode vanje je eden od pogostih razlogov za popravilo.” Pena lahko namreč poleg pralnega stroja poškoduje tudi oblačila. “Detergent za pomivanje posode je namenjen čiščenju posode in lahko vsebuje močne kemikalije, ki lahko z oblačil odstranijo barvo in naravna olja, zaradi česar tkanina postane trda in se hitreje poškoduje,” pravi Holas.

Neučinkovito čiščenje in vonj, ki ostaja

Dejstvo, da se detergent za pomivanje posode uspešno spopada z maščobo in ostanki kuhanja, pa ne pomeni, da lahko odstrani tudi umazanijo in vonjave z vaših oblačil.

“Čeprav lahko odstrani nekaj umazanije in maščobnih madežev, vaših oblačil ne bo očistil tako učinkovito,” potrjuje Sara San Angelo. “Prav tako na tkaninah pušča tudi ostanke, ki jih je težko odstraniti.” Poleg tega oblačila lahko obdržijo tudi vonj po detergentu, ki se ga je prav tako težko znebiti, še pove.

Oba strokovnjaka pa pravita, da je detergent za pranje perila za razliko od strojnega primeren in tudi uspešen pri ročnem pranju. “Detergent za pomivanje posode je pravzaprav učinkovit pri odstranjevanju točkastih ali manjših oljnih in maščobnih madežev, vendar ga uporabljajte zelo zmerno,” svetuje Sara San Angelo. “Vedno ga kanite neposredno na madež, vendar nikoli ne uporabite več kot nekaj kapljic. Vtrite ga v madež in nato sperite, vendar nikoli ne zlivajte mila neposredno v pralni stroj.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.