Čevlji, podobni nogavicam, bodo to jesen večji trend obutve kot mokasini

Magazin 15. Sep 202215:00
Proenza Schouler
Profimedia

Čevlji prihodnosti bodo ploski, brezoblični in minimalistični. Njihova oblika se giblje nekje med mokasini in balerinkami, a je veliko bolj izčiščena.

“Ženske in čevlji” sta dve besedi, ki vsebujeta celotno vesolje. Stereotip, da ženske neustavljivo privlačijo čevlji, je resničen.

Nedvomno je to eden od razlogov, zakaj je Sarah Jessica Parker po vlogi Carrie Bradshaw iz serije Seks v mestu, za katero je značilno, da nima prihrankov na banki, ima pa polno omaro čevljev Manolo Blahnik, ustanovila uspešno blagovno znamko čevljev. Pravzaprav so najbolj viralne omare za čevlje zvezdnikov vedno videti kot slaščičarna, polna najrazličnejših barv, perja, trakov in vezenin za vse priložnosti. Čudoviti čevlji lahko izboljšajo vsak videz – ženske obožujejo visoke pete, svetle barve in podrobnosti z dragulji!

V zadnjem času pa nas je potisnilo v drugo smer. Začelo se je pred nekaj sezonami na reviji The Row, kjer sta Ashley in Mary-Kate Olsen kot običajno predstavili svoje ikonične minimalistične kreacije. Polovica modelov je nosila debele škornje s platformo, ki bi lahko bili takojšen predmet poželenja, druga polovica pa je nosila čudne mrežaste copate, ki so bile skorajda podobne nogavicam. Zdelo se je, da so narejeni po pomisleku: “Kaj je najmanj estetsko moteča stvar, ki jo lahko damo na noge, da ne bomo hodile bose?”

Seveda se je izkazalo, da sta bili dvojčici Olsen pravzaprav pionirki trenda “brez čevljev”. Vsako sezono nam sestri prineseta novo različico te skromne obutve. Te ”mrežaste copate” so se pojavljale tudi v naslednjih kolekcijah, včasih v novih barvah ali celo z okraski. V predjesenski kolekciji so postale skoraj neobstoječe usnjene japonke v paru s tabi nogavicami. Vedno iščeta načine, kako pokazati nogo, ne da bi jo dejansko pokazali.

Tudi hiša Proenza Schouler se je okužila s tem trendom. Jesenska kolekcija te blagovne znamke je vključevala črne usnjene športne copate, oblikovane kot druga koža, ki so zaznamovale vse vrhove in doline vsakega prsta.

Proenza Schouler
Profimedia

V kombinaciji z zelo neprozornimi črnimi nogavicami jim je manjkal tisti poseben pridih, ki ga čevelj doda videzu. Šele ko sta se modela obrnila, je bilo mogoče videti trak belega usnja, ki je bil v kontrastu s podplatom in nas je opomnil, da so stopala dejansko zaščitena pred vremenskimi vplivi.

Proenza Schouler
Profimedia

Temu trendu se je pridružila tudi mlada oblikovalka Talia Byre, ki je črne superge kombinirala s pleteninami. Čeprav sta jo to sezono navdihovali balerini Yvonne Rainer in Trisha Brown, je bila obutev povsem sodobna (čeprav je ta trend pravzaprav prva ”sestrična” baletnih copat, ga odlikujeta višji zgornji del in popolno neupoštevanje elegantne razmejitve stopala).

Celo Tory Burch, ki ni ravno znana po minimalističnem slogu, je predstavila črne usnjene superge s ”kvadratnimi prsti”, zaprte do gležnja (kar ni ravno škorenjček), le da so bile te nežno poudarjene z živo barvno črto ali – kar je najbolj sugestivno – z živo rdečo piko na samem prstu.

Pri vseh teh nenavadnih čevljih je značilno, da v prizadevanju, da bi bili čim manj opazni, postanejo zvezde predstave. Te mrežaste superge The Row so nam padle v oči in še vedno razmišljamo, ali bi si jih to jesen končno omislili tudi sami. Carrie se zaradi njih zagotovo ne bi nikoli zadolžila. Roko na srce, niso ravno zapeljivi, niso očitni predmet poželenja, so nasprotje vsega, kar so naši možgani naučeni si želeti.

V resnici se ne ujemajo z ničimer, morda pa so prav zato nepričakovano videti odlično z vsem. Morda smo se s tem še najbolj približali zamisli s sredine prejšnjega stoletja o oblačilih prihodnosti, kjer bi bili vsi oblečeni v kombinezone iz spandeksa in tesno prilegajoča se oblačila, zasnovana za boljše življenje. Zdaj sanjamo o omari, polni do gležnjev segajočih copat, v katere lahko lahkotno vtaknemo noge. Kakšno olajšanje je, da oblikovalci te jeseni čutijo enako.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.