Črna gora noče vrniti dragih kamnov, ki so vredni 300 milijonov evrov

Magazin 13. Apr 202418:17 3 komentarji
opal
Foto: PROFIMEDIA

V Črni gori tečejo mediacijski postopki o usodi dragocenega nabora opalov, ki so bili pred leti zaplenjeni na letališču v Podgorici, zdaj pa jih domnevna lastnika želita nazaj. Vlada je zavrnila zahtevo za vrnitev 28 kilogramov poldragih kamnov, katerih vrednost je ocenjena na približno 300 milijonov evrov, poroča črnogorska televizija RTCG.

Postopek mediacije v tej zadevi poteka na sodišču v Kotorju, ki je črnogorski vladi do pravnomočne razsodbe prepovedalo razpolaganje z dragulji, dodaja srbska tiskovna agencija Tanjug.

Postopek sta sprožila državljana Južne Afrike Robert Fanjek and Anthony Vernon Strelensky, potem ko so jima marca 2012 opale zaplenili na letališču, črnogorske oblasti pa so jih označile za državno lastnino in jih shranile v trezor črnogorske centralne banke.

Medtem ko tožnika trdita, da so jima dragoceni tovor odvzeli neupravičeno, so pristojne črnogorske oblasti pojasnile, da Fanjek in Strelensky opalov nista prijavila na letališki carini. Spoznana sta bila za kriva kršitve carinskega zakonika, zato so jima kamne trajno odvzeli, so dodali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje