Kaj se zgodi, če med kuhanjem testenin v vodo dodate olje

Magazin 13. Apr 202405:16 0 komentarjev
špageti v loncu z vrelo vodo, kuhanje špagetov, testenine
Foto: PROFIMEDIA

Strokovnjakinji za italijansko kulinariko razkrivata staro dilemo - dodati olje ali ne - in pojasnjujeta, kaj je res pomembno pri kuhanju testenin.

Desetletja so naše mame, tete, sosede in druge kuharice v vodo za testenine vlivale olje, domnevno zato, da se testenine ne bi sprijele.

Catherine, kuharica, strokovnjakinja za italijansko hrano, pravi: “Ne dodajajte olja! Namesto tega dobro premešajte testenine takoj, ko jih vržete v vodo. Na ta način boste preprečili, da se zlepijo med sabo in prilepijo na dno posode.”

Predvsem pa poudarja, da je pri kuhanju testenin zelo pomembno imeti dovolj vode. In ko rečemo dovolj, mislimo dovolj. Na strani siciliangirl.com je Catherine zapisala, da je za približno pol kilograma testenin potrebnih od 4 do 5 litrov vode.

“Če ne uporabite dovolj vode, bodo testenine postale gumijaste, saj se naravni škrob ne bo razgradil, kot bi se moral. Obvezno je dodati sol. Voda, v kateri se kuhajo testenine, mora biti slana kot morje,” dodaja kuharica.

Omaka se ne bo prijela

“Ne – ponavljam – ne dodajajte olja k vodi za kuhanje testenin! To je ukaz!” pa po pisanju portala N1 Zagreb pravi ameriška kuharica istrskih korenin Lidia Bastianich. Pojasnjuje, da olje lahko povzroči, da bodo testenine postale lepljive, poleg tega pa se pri odcejanju olje spere s testenin in z njih povleče ves škrob, omaka pa se na testenine ne bo prijela. Če želite, da se vam testenine ne bodo sprijele, jih občasno premešajte, pravi Bastianich.

Poleg tega je zelo pomembno, da testenin ne spirate z vodo, ker boste tako z njih sprali škrob, testenine pa tako ne bodo vpile omake, ki ste jo naredili, svetujejo italijanski kuharji. Testenine samo odcedite, dodajte jih v posodo z omako in premešajte. To je vse.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!