Četveroboj za vodenje SD: Obljube in ostre besede. Kdo bo prepričal članstvo?

Slovenija 13. Apr 202417:31 2 komentarja
Kongres SD
Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo

Kandidati za vodenje SD Jani Prednik, Milan Brglez, Tadej Beočanin in Matjaž Han so nagovorili zbrane na 15. volilnem kongresu stranke. Kandidati so se v večji meri osredotočali na to, da se mora stranka vrniti h koreninam socialne demokracije, slišati pa je bilo tudi kritike, da je stranka v vladi premalo vidna. Han se je v svojem nagovoru predvsem skušal otresti očitkov članstva, da je s svojo pozno kandidaturo deloval netovariško.

Na 15. kongresu Socialnih demokratov, kjer delegati izbirajo novo vodstvo stranke, so pred delegate stopili kandidati za predsednika SD.

Kot prvi je na oder dvorane stopil župan Ajdovščine Tadej Beočanin. V svojem nagovoru je poudaril, da je SD stranka neomajnih stališč, ki temeljijo na vrednotah strpnosti, solidarnosti in blaginje za vse. Sam je prepričan, da je afera z nakupom sodne stavbe na Litijski cesti samo dodatno spodbudila člane SD, da stopijo v bran stranki.

Poudaril je, da je program Socialnih demokratov dober in da mu je zavezan tudi sam. Nanizal je številne uspehe, ki jih je dosegel na čelu občine Ajdovščina in ki po njegovem mnenju predstavljajo vrednote socialne demokracije.

“Verjamem, da sem dokazal, da se da, če obstajata volja in načrt,” je dejal Beočanin. Je pa okrcal delovanje stranke na centralni ravni, saj se je program SD udejanjal premalo, ob tem pa se stranka ni pravočasno odzivala na probleme ljudi in njihove stiske.

Kot je izpostavil, bo sam, če bo izvoljen na mesto predsednika, udejanjal vrednote socialne demokracije in tudi strankino delo v vladi in koaliciji. Napovedal pa je konkretno delo na petih področjih, ki sicer niso področja SD v vladi, in sicer: boj proti povečanim življenjskim stroškom, področju zdravstva, stanovanj, dolgotrajne oskrbe in podnebnih sprememb.

Brglez: Prihodnost bo socialna in demokratska

Kandidat za predsednika SD Milan Brglez je v svojem nagovoru dejal, da v stranki nikoli ne smejo postavljati interesov kapitala pred interese dela. Odločno je zavrnil tudi pristajanje stranke “na razna neoliberalna govoričenja”.

Kot je dejal, je treba liberalcem povedati, da sta enakost in solidarnost pogoja za svobodo in da brez tega ne gre. Razumeti ga je bilo mogoče, da se je s temi besedami obregnil ob največjo vladno stranko Gibanje Svoboda.

Izpostavil je pomembnost vladavine prava, kulture miru in nenasilja, kot enega ključnih branikov socialne demokracije pa je poudaril pomembnost enakosti spolov.

“Za tem stojimo, koalicije s tistimi, ki tega ne spoštujejo, ne bo,” je bil odločen Brglez.

Po njegovem mnenju vrnitev h koreninam socialne demokracije pomeni vrnitev k solidarnosti, ki je v zadnjih 30 letih skoraj izginila. Dejal je, da je vsa dobrodelnost vsekakor vredna pohvale, a da ne sme in ne more nadomestiti delovanja državne politike na področju davčne in družbene odgovornosti. S to izjavo si je Brglez prislužil velik aplavz delegatk in delegatov.

Milan Brglez je poudaril, da je dovolj govorjenja in podarjanja obstoječega stanja in da je čas za spremembe.

Kot je dejal, se lahko SD v vladni koaliciji uskladi do določenih tem in na tak način skupaj nastavljajo socialdemokratske varovalke za vso zakonodajo, ki se sprejema v državnem zboru.

“Stopiti moramo skupaj, saj lahko le skupaj gradimo prihodnost. Ta prihodnost bo socialna in demokratska,” je poudaril Brglez. Za svoj nagovor je požel bučen aplavz, stoje sta mu čestitala tako odhajajoča predsednica SD Tanja Fajon kot tudi nekdanji predsednik Dejan Židan.

Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo

Han: Nisem vedel, da sem glavni problem stranke jaz, ne pa dva milijona evrov “pufa”

O kandidaturi ministra za gospodarstvo Matjaža Hana je bilo tako na zaprtem kot tudi odprtem delu kongresa veliko govora. Člani so bili kritični do njegove poteze, da se je za kandidaturo odločil tik pred zdajci.

Han je uvodoma dejal, da ni vedel, da je glavni problem stranke on, ne pa dva milijona evrov “pufa” oziroma dolga. Ob tem je prisotnim v dvorani kot tudi svojim protikandidatom za predsednika stranke rekel, da ne glede na to, kdo bo prevzel vodenje stranke, morajo ostati povezani, saj da je vsak izmed njih pomemben, da SD vrnejo tja, kjer je nekoč že bila.

Glede napovedi svoje kandidature je dejal, da bi deloval proti sebi, če se ne bi spustil v boj za predsednika stranke.

“Pripravljen sem in odločen, da svojo energijo in čas usmerim v dobrobit naše stranke. Torej vse, kar je potrebno, da stranki povrnemo verodostojnost in da bodo ljudje spet zaupali SD. Ne glede na današnje kritike sem pripravljen biti predsednik SD,” je poudaril Han.

Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo

Dejal je, da verjame, da je nastopil čas velikih sprememb, ko je treba pokazati odgovornost in dodal: “Verjamem, da lahko SD postane vodilna stranka na levi sredini in vodi vlado čez nekaj let”.

Stranka po njegovem mnenju potrebuje preporod, novo kulturo političnega delovanja, da bo postala varuh demokracije, človekovih pravic in poštenosti.

Glede očitkov, da se je pozno odločil za kandidaturo in da se je izognil soočenjem ter kampanji po terenu, pa je Han dejal, da je kot minister za gospodarstvo na terenu vsak dan, kjer se srečuje s strankinim članstvom.

“Jaz ne delam kampanje pred volitvami, ampak dan po volitvah. Čaka nas prenova, ker v Sloveniji v politiko verjame premalo ljudi,” je dejal.

Han je ob tem še dodal, da bo socialna demokracija preživela in bo še naprej rasla, saj ne potrebuje oživljanja, temveč zgolj preboj. Poudaril je, da dokler bo sam sedel v vladni ekipi, bo zagovarjal to, da mora SD ostati vladna stranka, a da mora igrati še pomembnejšo vlogo.

Prednik: Naredimo našo stranko odgovorno in zmagovalno

Kot zadnji izmed četverice kandidatov za novega predsednika SD je na oder stopil vodja poslanske skupine Jani Prednik.

Poudaril je, da tako Slovenija kot tudi Evropa za spopadanje z družbenimi izzivi nujno potrebujeta močno, enotno in odločno socialno demokracijo. Sam je tudi prepričan, da je SD stranka z najboljšim programom, a se mora od nje pričakovati odločna socialdemokratska drža, odgovorno delovanje in rezultati.

“Danes smo SD vladna stranka, s štirimi ministrstvi in sedmimi poslanci, kar je manj, kot je strankin potencial. Za ceno obstanka v koaliciji smo prevečkrat pristajali na kompromise, premalo pa smo se osredotočali na lastni program,” je bil oster Prednik.

Po njegovem mnenju so ljudje zaradi tega izgubili zaupanje v stranko, ki je v tem času postala brez barve in rezervno kolo koalicije. Vlada je trenutno na polovici svojega mandata, a je po Prednikovi oceni še dovolj časa, da stranka v vladi uveljavi več socialdemokratskih vrednot.

Odločno se moramo podati na pot socialne demokracije, je poudaril Prednik in dodal, da ga ne zanima, kaj so stranki naredili drugi, temveč, kaj so znotraj stranke naredili sami.

“Brez SD ni levega pola, Slovenija nas potrebuje, zato je naša stranka še kako pomembna,” je dejal in spomnil, da gre za stranko z dolgo tradicijo in najboljšim programom, ki sloni na integriteti in transparentnosti.

Se pa po njegovi oceni čiščenje slabe podobe stranke ne more zgoditi čez noč, sam pa kot največji kapital stranke vidi v njegovem terenu in razvejani mreži. Zato je ob koncu nagovora zatrdil, da če bo postal predsednik, stranke ne bo vodil iz Ljubljane, temveč s terena.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje