Črnogorci ostri do gostov iz Srbije: “Vse jim je predrago”

Magazin 01. Avg 202220:23 2 komentarja
Plaža Budva
Ana Marković/Nova.rs

Čeprav v Nacionalni turistični organizaciji Črne gore od začetka maja pa do 22. julija beležijo kar 63-odstotno rast gostov v primerjavi z lanskim letom, z letom 2020 pa kar 96-odstotno rast, so turistični delavci in gostinci precej nezadovoljni. Kot pravijo, gostje iz tujine ne zapravljajo več toliko denarja, kot nekoč. Med najbolj obiskanimi mesti ostaja Budva, sledi pa ji Ulcinj.

Turisti se po izbruhu koronavirusne zdravstvene krize ponovno vračajo na črnogorsko obalo, ki še vedno ostaja zelo priljubljena destinacija za preživljanje poletnega dopusta. A čeprav se število turistov vrača na raven iz leta 2019, pa lastniki lokalov, gostinskih objektov in zasebnih namestitev vseeno niso najbolj zadovoljni.

Kot poroča portal nova.rs, se je letošnja poletna turistična sezona v Črni gori začela slabo, junija in v začetku julija so plaže, ki so bile pogosto zasedene, še vedno samevale. V zadnjih dveh tednih pa se je število turistov le povečalo. Največ jih je prišlo iz Srbije, beležijo pa porast gostov iz Ukrajine, ki so se v okoliške kraje “začasno naselili” zaradi vojne v njihovi državi. Pogrešajo pa predvsem goste iz Rusije.

Peter Vukšić, ki že več kot desetletje oddaja apartmaje in sobe v naselju Jaz pri Budvi, pravi, da letošnji gostje za nastanitve niso pripravljeni plačati toliko kot prejšnja leta. “Apartma za štiri osebe oddajam za enako ceno kot lani, to je 30 evrov. Nato so me kontaktirali štirje, ki so ga želeli najeti, a so vprašali, če bi ga oddal za 20 evrov. In če bi ceno spustil na 20 evrov, bi me vprašali, ali je možno, da bi ga oddal za 15 evrov. Takšnih gostov še nisem imel,” pravi Vukšić in dodaja, da med njegovimi gosti prednjačijo Srbi iz Beograda, Novega Sada in Kruševca.

Plaža Budva
Ana Marković/Nova.rs

Kot slabo turistično sezono ocenjujejo tudi trgovci. Milena Dobrojević, ki v Bečićih prodaja obleke za plažo, brisače in kopalke, pravi, da turisti več ne zapravljajo toliko, kot so nekoč. “Žalostno je, da ljudje pridejo na dopust, potem pa jih gledaš, kako preštevajo drobiž, napitnin letos praktično ne dobivam,” je povedala Dobrojevč in dodala, da so, ko so k njim povečini prihajali turisti iz Rusije, ti na veliko kupovali, prav tako pa so puščali bogate napitnine. Povedala je še, da se turisti ob njeni stojnici sicer pogosto ustavijo, a da si izdelke večinoma le ogledujejo: “Cel dan sem na soncu, na koncu pa prodam dva do tri artikle na dan.”

“Gostje iz Srbije letos v restavracije praktično ne zahajajo, raje jedo na brisačah na plaži. S sabo imajo hladilne torbe s hrano. Gostje v naši restavraciji so večinoma Francozi, Angleži, Nemci, Američani, Indijci in celo Arabci. Ti so po navadi nastanjeni v hotelih, in ko si zaželijo jesti zunaj, sedijo v restavraciji. Tudi gostje s križarjenj se ustavijo pri nas. Ko pa pridejo gostje iz Srbije, pa je napitnina minimalna, tudi dražjih jedi ne naročajo,” je povedal Dragan, natakar v eni od restavracij na budvanski obali.

Plaža Budva
Ana Marković/Nova.rs

“Na mestni plaži v Budvi se ljudje gnetejo kot v čebeljem panju,” pa pove Marko, delavec na eni od plaž. Opaža, da letošnji gostje niso pripravljeni plačati za najem ležalnika, ki sicer stane 15 evrov na dan, zato mnogi raje med ležalniki razgrnejo brisače. “Nekateri prinesejo tudi šotore, ker ne želijo plačati senčnika. Pridejo ob desetih zjutraj, ostanejo do sedmih zvečer, s seboj pa imajo polne hladilne torbe hrane in pijače. Vse jim je predrago,” še dodaja Marko, ki pravi, da ga letošnje poletje spominja na čase, ko je na Balkanu divjala vojna. “Ljudje nimajo denarja, to se vidi, ampak še vseeno hočejo na morje,” je za portal nova.rs še povedal Marko.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje