Julija padel rekord, meritve v Ljubljani izmerile najtoplejši mesec v zgodovini

Slovenija 01. Avg 202211:50 0 komentarjev
Vreme vročina
PROFIMEDIA

Letošnji julij je bil po kriteriju srednje mesečne temperature najtoplejši v zgodovini meritev v Ljubljani. Nov rekord je 24,3 stopinje Celzija, kar je za 0,1 stopinje Celzija več kot poleti leta 2015.

Letošnji julij so zaznamovale zelo visoke temperature in vročinski val. V Ljubljani je padel rekord po kriteriju srednje mesečne temperature. Povprečna temperatura je znašala 24,3 stopinje Celzija, kar je najvišja meritev v zgodovini prestolnice. Pred tem je bil najbolj vroč julij leta 2015 (24,3 stopinje Celzija), pred tem pa avgust leta 2003 (24,2 stopinje Celzija).

Pretekli mesec je bilo skupaj 18 vročih dni, od tega pet dni, ko je bila temperature nad 35 stopinjami Celzija, kar pa ni rekord. Julija 2015 je bilo v prestolnici 21 vročih dni, avgusta 2003 pa 23.

Blizu temperaturnega rekorda

Zelo vroče je bilo tudi v ostalih slovenskih krajih. Julija je meritev v Novi Gorici pokazala celo 40 stopinj Celzija, vendar rekord ni padel, saj je po besedah Blaža Štera iz Agencije Republike Slovenije za okolje in prostor (Arso) merilna postaja postavljeno na ne najbolj reprezentativnem mestu. Za rekord še vedno velja 40 stopinj Celzija iz leta 1950 v Črnomlju. So pa na Arsu julija vseeno zabeležili nekaj krajevnih temperaturnih rekordov. Termometri v Vipavski dolini in Podnanosu so pokazali 38,9 stopinje Celzija, enako temperaturo pa so namerili tudi v Tolminu.

Temperaturni rekordi so v tem delu poletja običajno najpogostejši, predvsem zaradi suše in pregretih tal.

Julija je bil velik del Evrope v primežu vročinskega vala in toplotnih rekordov, v mnogih državah pa so razglasili različne alarme. V Franciji, Španiji in na Portugalskem so divjali še obsežni gozdni požari. Ogromen požar, največji v zgodovini Slovenije, je prizadel tudi Kras, kjer se je z ognjem borilo več tisoč gasilcev.

Do konca tedna znova bolj vroče

Zelo vroči dnevi se bodo nadaljevali tudi v začetku avgusta. Danes bo na Primorskem do 34 stopinj Celzija. Jutri bo spremenljivo oblačno. Sredi dneva in popoldne bodo v notranjosti nastajale krajevne plohe in nevihte. Zvečer se bo razjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 18, na Primorskem ob šibki burji okoli 20 stopinj Celzija, najvišje dnevne od 25 do 30, na Primorskem do 33 stopinj Celzija. Vročina se bo v sredo in četrtek, ko bo sončno, znova stopnjevala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!