Čudovit pobeg v London: 6 znamenitosti, ki vam bodo vedno znova vzele sapo

Magazin 14. Avg 202215:451 komentar
Delite:
London
Foto: Profimedia

Če ste željni malce drugačnega poletnega odklopa, se odpravite v London, kjer vam zagotovo ne bo dolgčas. Preverite šest znamenitosti, brez katerih obisk Londona ni popoln.

Tower Of London

Londonski stolp je odlična izhodiščna točka za začetek raziskovanja Londona. Našli ga boste na severni strani reke Temze, čez most t. i. Tower Bridge. Stolp se ponaša z bogatim zgodovinskim izročilom kraljeve družine. Zgrajen je bil v 11. stoletju.

Poznan je tudi po svojih temačnih časih, saj so se v njem dogajale številne usmrtitve. Danes je prava arhitekturna mojstrovina in dom največjega diamanta na svetu. Duh starodavne angleške zgodovine vas bo tu spremljal na vsakem koraku. Za ogled boste potrebovali vsaj pol dneva.

Buckinghamska palača

Obisk Londona je seveda nepopoln brez obiska Buckinghamske palače. Palača je bila zgrajena leta 1703, od leta 1837 pa je uradni dom kraljeve družine. Je verjetno tudi med bolj obiskanimi znamenitostmi v mestu. Če greste mimo palače ob pravem času, boste morda naleteli na znameniti ritual menjave straže, ki je prava parada in paša za oči. Ob obisku palače si predvsem v poletnem času lahko ogledate tudi državne dvorane in se sprehodite po osupljivih vrtovih.

Foto : Profimedia

Big Bang

Londona ne zapustite brez obiska slavnega Big Banga. Big Bang je pravzaprav vzdevek za veliki zvon – slavno uro oz. stolp na severnem delu Westminsterske palače (kjer je sedež angleškega parlamenta). Pred časom so ga sicer preimenovali v Elizabetin stolp. Stolp stoji že od leta 1857, nekoč je veljal za največjo uro na svetu, težak naj bi bil kar 8.667 ton. V bližini najdete Westminstrsko opatijo in ulico Downing Street 10, kjer že od leta 1732 domujejo vsi angleški premierji.

London Eye / Londonsko oko

Londonsko oko se morda ne ponaša z bogato zgodovino, ponudi pa izjemen panoramski razgled na mesto in njegovo okolico. Londonsko oko so odprli leta 2000 in z njim so pozdravili novo tisočletje. Atrakcijo so sicer nameravali po petih letih razstaviti, vendar je oko postajalo vse bolj priljubljeno, zato so ga pustili. Gre za 135 metrov veliko kolo, ki stoji ob reki Temzi in odpira veličasten pogled na London iz vseh zornih kotov.

Foto : Profimedia

Tower Bridge

Most najdete v bližini znamenitega Londonskega stolpa (Tower of London). Zgradili so ga leta 1886 in izstopa po naravnost osupljivi arhitekturi in arhitekturnih detajlih. Tower Bridge je kombinacija premičnega in visečega mostu čez reko Temzo, ki se dvigne, ko mimo pluje večja ladja. Razgledi z mostu pa so za obiskovalca še dodaten bonus.

Foto : Profimedia

Piccadilly Circus

Če imate radi mestni vrvež, ne smete zamuditi obiska Piccadilly Circusa. Ta se pogosto primerja s Times Square v New Yorku in gre za prometno najbolj zaseden del mesta. Je stičišče petih najbolj obleganih cest in središče vsega mestnega dogajanja. Restavracije, bari, klubi, trgovine … Tu boste našli pravo mestno vzdušje.

VIR: https://www.lonelyplanet.com

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar