Čudoviti prizori severnega sija

Magazin 22. Jul 202212:52 0 komentarjev
Aurora
Profimedia

V teh dneh so po svetu v obliki severnega sija vidne posledice nedavne sončne nevihte. Oglejte si nekaj fotografij.

Severni sij je verjetno med najlepšimi naravnimi čudesi nočnega neba, ki jih človek lahko vidi. Zaradi mehanizma, po katerem nastanejo, se avrore pojavljajo na območjih blizu zemeljskih polov (Grenlandija, Laponska, Aljaska, Antarktika …).

Avrore se prikazujejo kot dinamični vzorci luči, ki se pojavljajo kot zavese, žarki, spirale ali dinamično utripanje, ki pokrivajo celotno nebo.

Polarni sij je posledica motenj v magnetosferi, ki jih povzroča sončna nevihta. Severni sij nastane zaradi bombardiranja subatomskih delcev, ki prihajajo iz Sonca v eni od njegovih dejavnosti, znanih kot sončne nevihte. Delci, ki se sproščajo, imajo različne barve, od vijoličaste do rdeče. Ko se premikajo skozi vesolje, naletijo na zemeljsko magnetno polje. Sončni veter povzroči vzbujanje atomov. Ti tvorijo luminiscenco, ki jo vidimo na nebu. Svetlikanje se širi, dokler ne pokrije celotnega obzorja. (vir: meteorologiaenred.com)

Sončni izbruh, ki se je zgodil prejšnji teden, 14. julija, te dni omogoča nastanke severnih sijev. Poglejte si nekaj fotografij, ki so jih objavili tisti, ki so imeli to srečo, da so lahko pojav opazovali.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!