Čudoviti severni sij skozi objektiv fotografa Paula Zizke

Magazin 11. Jan 202210:30 0 komentarjev
severni sij, paul zizika
Profimedia

Oglejte si dih jemajoče slike severnega sija, ki jih je posnel fotograf Paul Zizka v Banffu v Kanadi. Te so postale osnova za njegovo knjigo fotografij Spirits in the Sky.

Magični pojav na nebu, imenovan Aurora in znana tudi kot polarne luči ali aurora polaris, je naravni svetlobni prikaz na zemeljskem nebu, ki ga večinoma vidimo v območjih visoke zemljepisne širine (okrog Arktike in Antarktika). Aurore prikazujejo dinamične vzorce briljantnih luči, ki se pojavljajo kot zavese, žarki, spirale ali dinamično utripanje, ki pokrivajo celotno nebo.

Polarni sij je posledica motenj v magnetosferi, ki jih povzroča sončni veter. Te motnje spremenijo trajektorije nabitih delcev v magnetosferski plazmi. Ti delci, predvsem elektroni in protoni, se oborijo v zgornjo atmosfero. Posledica ionizacije in vzbujanja atmosferskih sestavin oddaja svetlobo različnih barv in kompleksnosti. Oblika aurore, ki se pojavlja v pasovih okoli obeh polarnih območij, je odvisna tudi od količine pospeška, ki se daje delcem.

severni sij, paul zizka
Profimedia

Najboljši meseci za ogled Aurore Borealis v Kanadi so od oktobra do marca, ko so dnevi krajši oz. noči daljše. Če želite videti severni sij v Kanadi avgusta ali drugega poletnega meseca, pa vam bodo dnevi z visoko sončno aktivnostjo v južnih provincah dali najboljšo priložnost za ogled Aurore.

Najboljši kraji za ogled severnega sija v Kanadi so Whitehorse – Yukon, La Ronge – Saskatchewan, provincijski park Muncho Lake v Britanski Kolumbiji, Fort McMurray – Alberta, Iqaluit – Nunavut, Yellowknife – severozahodni teritorij,
Battle Harbour – Nova Fundlandija ter Dempster Highway – Yukon.

severni sij, paul zizka
Profimedia

Paul Zizka je večkrat nagrajeni fotograf gorske pokrajine in pustolovskih prizorov s sedežem v Banffu v Kanadi. Od vrhov kanadskega Skalnega gorovja do morij ob obali Grenlandije, polnih ledenih gor, Paulovo poslanstvo je, da bi ujel ”nedovoljeno”. Njegove fotografije so dokaz strasti do raziskovanja, ustvarjalne vizije in močnega občutka odločnosti. Te lastnosti v kombinaciji z njegovim iskanjem svežih perspektiv in globoko ljubeznijo do pokrajine so privedle do vedno večjega portfelja najsodobnejših slik.

severni sij, paul zizka
Profimedia

Paul je znan po pustolovskem duhu, ki ga pritegne k nenavadnemu – naj gre do pasu v jezero, ki ga napaja ledenik, ali preganja aurore od mraka do zore. Njegovo zbirko izpostavljajo značilni avtoportreti, epski gorniški trenutki, sanjske astrofotografske slike pa tudi okno v nekatere najbolj oddaljene kotičke planeta.

Paulove slike so bile predstavljene na neštetih naslovnicah knjig in v različnih zelo cenjenih publikacijah, vključno z revijami National Geographic, Maclean’s, Alpinist, Huffington Post, The Guardian, Canadian Geographic, Islands, PhotoLife in Explore. Njegov seznam strank vključuje vodilne nacionalne in svetovne blagovne znamke, kot so Canon, Apple, Dell, Arc’Teryx, Panasonic in MEC.

severni sij, paul zizak
Profimedia

Paulova so raziskovanja popeljala na vseh sedem celin pa tudi na vsako od kanadskih provinc in ozemelj. V kanadskem Skalnem gorovju je Paul veliko prehodil po zaledju in fotografiral z nešteto vrhov. Njegove pustolovščine v tujini vključujejo 1.400 km dolgo nepodprto dvojno prečkanje Islandije peš, ki naj bi bilo prvo te vrste, in 1.488 km samostojno prečkanje južnega otoka Nove Zelandije. Raziskoval je tudi destinacije, kot so Antarktika, Norveška, Svalbard, Nepal, Grenlandija, Karibi, Niue, Francoska Polinezija, Namibija, Ferski otoki, Baffinov otok in gorovje Torngat.

paul zizka
Profimedia

Izdal je že sedem knjig, vključno s tremi fotografskimi v slogu knjig za listanje: Summits & Starlight: the Canadian Rockies (2013), The Canadian Rockies: Rediscovered (2017) in Aloft: Canadian Rockies Aerial Photography. Njegova knjiga s fotografijami aurore v kanadskem Skalnem gorovju Spirits in the Sky bo izšla spomladi 2022.

spirits in the sky
Profimedia