Cupra prehiteva Seata po levi in desni

Magazin 15. Jun 202213:30 0 komentarjev
CUPRA modeli
CUPRA

Komaj tri leta po osamosvojitvi imajo pri Cupri že hudo ambiciozne načrte - potrojiti prodajo do leta 2025!

Cupra je bila dolga leta Seatova oznaka za najbolj športne modele (iz krajšave za Cup Racing – pokalno dirkanje). Toda leta 2018 je z novim vodstvom (takrat je bil to Luca de Meo, zdaj predsednik uprave Renaulta) prišla ideja po osamosvojitvi znamke, ki naj bi ji z ločitvijo od Seata uspelo nagovoriti tudi bolj petične kupce, ki si želijo še kaj več kot zgolj športnosti.

Pol milijona vozil od leta 2025

V treh letih se je uspelo novi znamki dodobra uveljaviti na trgih (resda na izbranih) in zdaj so si postavili nove cilje – prodati letno pol milijona vozil že leta 2025. To pomeni, da bi morali najprej izpolniti načrte za leto 2022, ki predvideva 160.000 vozil, potem pa to številko kar potrojiti. Gre za izredno ambiciozen načrt, toda pri Cupri želijo vstopiti tudi na nove trge in v nove segmente.

CUPRA
CUPRA

Trije novi modeli

Zato bi naj svojo paleto treh modelov do leta 2025 razširili še za tri nove. Najprej bo 2024 na vrsti dolgo pričakovani Tavascan, kompaktni električno gnani SUV, ki ga v različnih oblikah kažejo že od leta 2019. Še isto leto pričakujejo tudi 4,5 metra dolgi model Terramar (tudi kot PHEV), ki bo nastajal na osnovi Audijevega Q3, umeščen pa bo med Cupro Ateco in Seata Tarraca. In zadnji bo leta 2025 na vrsti mestni električno gnani športni petvratnik, ki bo nastal na skrajšani platformi MEB. Koncept je znan pod imenom UrbanRebel, pri Cupri so pokazali že drugo verzijo koncepta. Model, za katerega obljubljajo okoli 440 km dosega, bo hkrati nudil koncernsko osnovo tudi drugim znamkam za mestne modele.

Cupra Urban rebel
Cupra

Glede na zelo ambiociozne načrte Cupre se zdi ugibanje o prihodnosti in obstoju matične znamke SEAT vsekakor precej umestno. Toda predsednik uprave Wayne Griffits je ob obletnici samostojnosti znamke povedal, da bosta obe znamki nadaljevali vzporedno vsaj do konca desetletja.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku
Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!