Da čim bolje izkoristite blagodejne učinke česna, ga pripravite tako

Magazin 12. Mar 202315:30
česen
Profimedia

Česen je ena najstarejših gojenih rastlin na svetu in najdemo jo v skoraj vsaki kuhinji.

Česen pa ni odličen le za kuho, temveč ima veliko pozitivnih učinkov tudi na zdravje. Po česnu zelo radi posežemo, ko se nas loteva prehlad, saj olajša izkašljevanje in krepi imunski sistem.

Vsebuje veliko aktivnih kemičnih spojin in antioksidantov, ki zagotavljajo zdravje celotnega organizma, zato ga pogosto označujemo tudi kot naravni “antibiotik”.

Česen je izredno hranljiv, pozitivno vpliva na raven krvnega sladkorja, znižuje sintezo holesterola in tveganje za bolezni srca in ožilja, deluje protivnetno in skrbi za zdravje prebavil.

Še posebej veliko zdravilnih lastnosti pa se v česnu skriva zaradi močne spojine alicin, ki sicer rastlino ščiti pred bakterijami in glivami.

Da bi čim bolje izkoristili blagodejne učinke česna, ga uživajte redno in pripravite tako:

1. Česen je najbolje uživati surov in vsaj tri stroke na dan.

2. Pred zaužitjem ga zdrobite, da spodbudite encimsko reakcijo, pri kateri nastane alicin, sestavina, iz katere se tvori cela vojska drugih žveplovih spojin, zaradi katerih je česen tako zdrav.

3. Če česen termično obdelate, naj bo to zelo na hitro.

Veliko ljudi se česnu zaradi vonja izogiba. A prav ta “dišeča” sestavina daje česnu zdravilne lastnosti. Če vas skrbi zadah, to lahko odpravite z žvečenjem peteršiljevih listov ali kavnih zrn.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.