Danci odpoklicali živilo, ki ga lahko kupite tudi pri nas

Magazin 13. Jun 202409:23 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Na Danskem so odpoklicali nekatere izdelke priljubljene znamke Samyang Foods. Razlog? Danci menijo, da so tako pekoči, da njihovo uživanje pomeni tveganje za akutno zastrupitev. Rezance lahko kupite tudi v Sloveniji.

Danska uprava za veterino in hrano je odpoklicala priljubljene instant rezance znamke Samyang zaradi previsoke vsebnosti kapsaicina, pekoče učinkovine čilijev. Ljubitelje rezancev opozarjajo, da lahko določeni izdelki te južnokorejske znamke, ki je dostopna tudi v Sloveniji, povzročijo akutno zastrupitev.

Na Danskem so v torek odpoklicali tri vnaprej pripravljene izdelke znamke Samyang Foods, potem ko so izmerili nevarno raven vsebnosti kapsaicina, aktivne sestavine čilijev, ki povzroča pekoč občutek. Iz prodaje so umaknili izdelke instant rezance Buldak 3x Spicy & Hot Chicken, 2x Spicy & Hot Chicken in Hot Chicken Stew.

Izmerjena vsebnost kapsaicina v posameznem pakiranju rezancev je bila po danskih navedbah tako visoka, da predstavlja tveganje za akutno zastrupitev pri potrošnikih, so sporočili iz danske Uprave za veterino in hrano ter potrošnikom priporočili, naj kupljene izdelke zavržejo ali vrnejo v trgovino.

Samyang Foods
Foto: PROFIMEDIA

Prvi odpoklic iz tega razloga

Posebno opozorilo so izdali, če bi otroci zaužili omenjene rezance. Starše so pozvali, da v primeru zastrupitve nemudoma pokličejo dežurno telefonsko linijo za zastrupitve.

Predpripravljeni izdelki znamke Samyang so zelo priljubljeni tudi na tržiščih zunaj Južne Koreje. Njihov proizvajalec Samyang Foods je lani imel rekorden dobiček iz poslovanja, ki je po podatkih francoske tiskovne agencije AFP znašal 110 milijonov dolarjev (102,3 milijona evrov).

Na danski ukrep so se v podjetju že odzvali. Kot so sporočili, je to prvi primer odpoklica njihovega izdelka, ker je preveč pekoč, in da si bodo prizadevali bolje razumeti lokalne predpise na izvoznih trgih. “Izdelki se trenutno izvažajo po vsem svetu, vendar so jih prvič odpoklicali iz omenjenega razloga,” je za AFP povedal predstavnik podjetja Samyang Foods.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!