“Steklenice” iz lesenih vlaken – testiral jih bo danski pivovar

Magazin 26. Jun 202209:22 > 09:42 0 komentarjev
Carlsberg
PROFIMEDIA

Danski pivovar Carlsberg bo na trge osmih evropskih držav poskusno poslal 8.000 "steklenic" iz lesnih vlaken, ki jih je mogoče skoraj v celoti reciklirati. Kot trdijo pri pivovarju, bodo te tudi bolje ohranile okus in gaziranost piva kot klasične steklenice. Embalažo je Carlsberg začel razvijati leta 2015.

Testne “steklenice” so izdelane iz lesene vlaknate lupine in imajo oblogo iz polimera polietilen furanoata (PEF) rastlinskega izvora.

Pri pivovarju so prepričani, da bo pivo v novi embalaži zaradi zunanjosti iz vlaken ostalo hladno dlje časa kot v klasičnih steklenicah in pločevinkah. Trditve pivovarja bodo kot prvi lahko preverili potrošniki v Veliki Britaniji, Franciji in Nemčiji ter na Poljskem, Danskem, Švedskem, Norveškem in Finskem.

Podpredsednik razvojnega oddelka pri Carlsbergu Stephane Munch je izdelek označil za “velik dosežek” in dejal, da bo podjetje še naprej sodelovalo s partnerjem Avantium, ki je razvil polimerno oblogo, ter podjetjem za embalažo Paboco, ki je izdelalo zunanjo lupino “steklenice”.

Kot je pojasnil, je steklenica v celoti biorazgradljiva z izjemo zamaška. Vendar je dodal, da že obstajajo načrti za nadgrajeno embalaže, ki bo imela tudi trajnostni plastični zamašek.

V okviru pilotnega projekta bo pivovarski velikan svoja trajnostna prizadevanja usmeril tudi v pivo, za katerega bo uporabljal ječmenov slad, pridelan na popolnoma ekološki način v sodelovanju z dobaviteljem ječmenovega slada Soufflet.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!