Dave Grohl: Sem naglušen, že 20 let berem z ustnic

Magazin 28. Feb 202208:30
Dave Grohl
Profimedia

Po več desetletjih izvajanja in poslušanja glasne rok glasbe Dave Grohl, nekdanji bobnar Nirvane in frontman Foo Fighters, plačuje ceno v obliki slabega sluha.

53-letni roker se je v pogovorni oddaji Howarda Sterna opisal kot “prekleto gluhega” in pojasnil, da se že zadnjih 20 let zanaša na branje z ustnic, saj ima hude težave s tinitusom, t. i. šumenjem v ušesih.

Ušesnih monitorjev na odru, čeprav bi lahko pomagali pri njegovih težavah, ne uporablja, saj mu med drugim oslabijo prostorsko zaznavanje, je pojasnil.

Dave Grohl pravi, da na javnih krajih še zlasti težko razbere, kaj govorijo ljudje okrog njega, v času pandemije pa je bilo še toliko težje, saj so imeli usta prekrita z maskami. Povedal je, da sogovornikom zato preprosto pove: “Sem rok glasbenik, gluh sem, nič vas ne slišim.”

Zanimivo pa je, da kljub omenjenim težavam še vedno sliši vsako najmanjšo stvar na snemanjih v studiu in ob miksanju albumov, saj so njegova ušesa na določenih frekvencah še vedno polnoopravilna.

Grohl še zdaleč ni edini roker s težavami s sluhom, so zapisali pri People in navedli imena, kot so Pete Townshend in Roger Daltrey (The Who), Neil Young in Eric Clapton – vsi so leta nastopali pred glasnimi množicami z zelo glasnimi inštrumenti.

V veliki meri se je posledicam ob poslušanju (pre)glasne glasbe izogniti z uporabo čepkov za ušesa in zaščitnih slušalk, svetujejo strokovnjaki.