Del telesa, ki ga nikoli ne zaščitimo pred soncem, pa bi ga morali

Magazin 01. Jun 202214:45 > 15:46 0 komentarjev
sončenje
Profimedia

Tudi če nikoli ne pozabite na sončno kremo in zaščitna oblačila, najverjetneje niste zaščitili tega občutljivega dela telesa.

Sončnim opeklinam so izpostavljeni vsi deli telesa, nekateri bolj, ker sonce sije direktno nanje, ali zato, ker pozabite nanesti kremo z zaščitnim faktorjem. Kot predel, na katerem ste že izkusili opekline, vendar tega mogoče niste opazili. Govorimo o ustnicah. Ustnice so bolj izpostavljene nevarnosti kot drugi predeli telesa, saj jih ne zaščitite s sončno kremo in oblačili. Tudi če nekaj sončne kreme namažete na ustnice, jo z oblizovanjem hitro odstranite in spet so na udaru. Ali pa jih ne namažete, ker nosite šminko in je ne želite odstraniti. Toda UV-žarki občutljivi koži na njih lahko naredijo veliko škode.

Ker so ustnice že v osnovi rdečkaste, je nekatere znake težje opaziti. Jih prepoznate?

– Ustnice so lahko otečene in bolj rdeče kot običajno.

– Ustnice so občutljive za dotik.

– Pri hujši opeklini se lahko naredijo mehurji, tako kot pri opečeni koži.

Običajno opekline ustnic trajajo od 3 do 5 dni, če so hujše, tudi do 10 dni

Najučinkovitejša zaščita je verjetno mazilo za ustnice z UV-zaščito, ki ga lahko nanesete večkrat dnevno in imate vedno s seboj. Če vas je v ustnice že opeklo, pa lahko poskrbite za hitrejše okrevanje. Kako? Najprej poskrbite, da napake ne boste ponovili, in si omislite zaščito za v prihodnje.

Če čutite bolečino in imate pekoč občutek, lahko vzamete protibolečinska sredstva. Dobro vam bodo deli tudi mrzli obkladki na ustnicah, ki bodo umirili bolečino in malce omilili vnetje. Če vse to ni dovolj, se napotite v lekarno, kjer vam bodo ponudili različna mazila, ki pomagajo pri celjenju.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!