Applove novosti: iPhone 14 in funkcija, ki bi lahko rešila življenja

Digitalno 08. Sep 202210:48 0 komentarjev

Začetek septembra je v tehnološkem svetu rezerviran za dogodek ameriškega tehnološkega velikana Apple, saj ta predstavlja novosti. Ob štirih novih modelih iPhona se je poslovila slabo prodajana različica mini, največjo novost pa prinaša satelitska povezava za klice v nujnih primerih, ko ni signala. Novost je za zdaj na voljo le v ZDA.

Kratek povzetek novosti: štirje modeli iPhone 14, trije modeli pametne ure Apple Watch in nove slušalke Airpods. To so novosti, ki jih je na svojem sedežu v Cupertinu v Kaliforniji predstavil ameriški Apple.

Pametni telefon iPhone bo še naprej v štirih različicah, vendar se poslavlja najmanjši med njimi “mini”, ki ga bo nadomestil iPhone 14 Plus, s 6,7-paličnim zaslonom, saj gre trend v vse večje telefone.

Apple je predstavil štiri nove pametne telefone, vključno z novim iPhone 14 s 6,1-palčnim zaslonom in iPhone 14 Plus z večjim 6,7-palčnim zaslonom. Največ novosti je deležen model Pro in večja različica Pro max, medtem ko imata klasični iPhone 14 in Plus v notranjosti celo lanski procesor A15 Bionic, kar se je zgodilo prvič po več letih, da se je Apple odločil za “reciklažo”. Najdražja modela bosta imela nov procesor A16 Bionic.

Največjo estetsko novost prinaša nova barva, “temno vijoličasta”, in drugačna zareza na vrhu zaslona. Vsi imajo zaslone OLED, najvišja svetilnost pa je 1.200 nitov. 120-herčno osveževanje bosta imela le modela Pro, ob tem pa bo njun ekran omogočal višjo svetilnost.

Iphone 14 Iphone 14
PROFIMEDIA
Iphone 14 Iphone 14
PROFIMEDIA
Iphone 14 Iphone 14
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
Iphone 14 Iphone 14
PROFIMEDIA
Iphone 14 Iphone 14
PROFIMEDIA
Apple Watch 8 Apple Watch 8
PROFIMEDIA
Iphone 14 Iphone 14
PROFIMEDIA
Apple Watch 8 Apple Watch 8
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
Iphone 14 Iphone 14
PROFIMEDIA
Apple Watch 8 Apple Watch 8
PROFIMEDIA
Apple Watch 8 Apple Watch 8
PROFIMEDIA

Večina novosti pri modelih Pro

Novi iPhone 14 ima glavno kamero z 12 milijoni pik, hitrejšo zaslonko in izboljšane senzorje, izboljšano pa naj bi bilo fotografiranje v slabi svetlobi. Pro modela imata v nasprotju z navadnimi tudi novo kamero z 48 milijoni pik.

Prvič pa ima nova sprednja kamera samodejno ostrenje, ki ji omogoča ostrenje na večji razdalji pri šibki svetlobi za boljše selfije. Zunanjost obeh “navadnih” modelov iPhone 14 sicer ostaja skoraj nespremenjena v primerjavi s predhodnikom. Prav tako je enaka ostala tudi zareza na vrhu ekrana, ki je večja v primerjavi s konkurenco. Preobrazbo sta doživela le modela Pro, ki imata zdaj drugače oblikovano zarezo, okoli nje pa so organizirali dinamični otok, ki bo prikazoval različne informacije. Pro modela bosta imela tudi funkcijo “always-on” zaslon.

Cene se bodo začele pri 1.000 evrih, medtem ko bo začetna cena modela Pro 1.300 evrov. Na voljo bodo štiri barve, ob standardnih črni, beli in zlati še nova različica, temno vijoličasta.

Največ novost: povezovanje s sateliti

Čeprav Apple ni razkril nobene prelomne novosti v novi izvedbi iPhona, pa vseeno ena funkcija obeta veliko spremembo, predvsem za posameznike v izrednih razmerah. Gre za možnost povezovanja s sateliti v primerih, ko posameznik potrebuje pomoč (SOS). Apple naj bi novost razvijal več let, prav pa bo prišla v kriznih primerih, ko se na primer ponesrečite na območju brez signala.

Uporabnik bo lahko v kriznih razmerah telefon usmeril proti satelitu, ki ga bo pomagal locirati, nato bo lahko pošiljal in prejemal nujne informacije za pomoč. Apple je dejal, da bo funkcija omogočila pošiljanje sporočil v 15 sekundah, če bo imel uporabnik jasen pogled v nebo, sicer lahko traja tudi do nekaj minut.

Telefon bo prikazal lokacijo mimoidočih satelitov nad vašo glavo in prikazal, kako pravilno usmeriti napravo.

Kot pri večini novosti je največji minus ta, da bo na začetku na voljo le v ZDA, po dveh letih pa bo postala plačljiva.

Novi mobilniki so zadržali priključek Lightning za polnjene, ki je predmet spora v Evropi, Apple pa bo moral do leta 2024 v svoje telefone vgraditi vhod USB-C. So pa novi telefoni za ameriški trg ostali brez luknje oziroma prostora za SIM-kartico, saj bo edina eSIM.

Vsi novi iPhoni, razen Plusa, bodo na voljo od 16. septembra. Plus bo sledil 7. oktobra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.