Če uporabljate eno od teh PIN-kod, jo čim prej spremenite

Digitalno 17. Maj 202412:54 2 komentarja
telefon koda
Foto: PROFIMEDIA

Varnostno geslo ali PIN-koda je ključnega pomena pri zaščiti naših osebnih podatkov, še posebej v digitalni dobi, kjer je naša prisotnost na spletu vseprisotna. Kljub temu mnogi še vedno uporabljajo preproste in pogoste PIN-kode, ki predstavljajo veliko tveganje za varnost.

Raziskave kažejo, da so nekatere PIN-kode izjemno pogoste, kar pomeni, da jih je preprosto uganiti. Če je vaša med njimi, je čas, da jo čim prej spremenite, piše N1 Zagreb.

V nedavni študiji z naslovom “Information is Beautiful” so analizirali več kot 3 milijone PIN-kod in identificirali najbolj pogoste kombinacije, ki bi jih nepridipravi lahko poskusili uporabiti za nepooblaščen dostop do vaših naprav ali bančnih računov. Do teh podatkov so strokovnjaki prišli s preučevanjem podatkov o kodah, do katerih so se hekerji dokopali v različnih in številnih napadih, ki so se pojavili na spletu.

Podobno kot pri geslih za spletne račune, kjer se ljudje pogosto zatekajo k preprostim kombinacijam, da si jih lahko zapomnijo, se tudi pri PIN-kodah zatekamo k preprostim kombinacijam za zaščito svojih telefonov in bančnih kartic.

Te preproste PIN-kode postavljajo uporabnike v ranljiv položaj

Najnovejša raziskava je razkrila deset najpogosteje uporabljenih štirimestnih PIN-kod, med katerimi je prva na seznamu koda “1234”. To preprosto kodo, čeprav očitno predvidljivo, uporablja skoraj 11 odstotkov ljudi.

Naslednje najpogosteje uporabljane kombinacije so prav tako preproste številke, kot so “1111”, “0000” in “1212”. Med najmanj varnimi PIN-kodami pa se znajdejo tudi “7777”, “1004”, “2000”, “4444”, “2222” in “6969”. Če se torej zanašate na eno od teh kombinacij za zaščito svojih naprav ali računov, je čas, da jih čim prej spremenite.

Jake Moore, strokovnjak za kibernetsko varnost, opozarja, da ljudje še vedno vztrajajo pri uporabi preprostih in pogosto uporabljenih PIN-kod, kot so datumi rojstva.

“Čeprav je število poskusov vnosa varnostne številke omejeno, imajo hekerji še vedno veliko možnosti, da vdrejo v telefon ali odkrijejo PIN bančne kartice, če vtipkajo enega od omenjenih PIN. Prav tako se lahko spretni hekerji, ki se bodo bolj posvetili preučevanju uporabnikov, prek spleta dokopajo do drugih pomembnih podatkov o uporabniku – na primer njihovega rojstnega datuma ali datuma rojstva njihovih otrok ter drugih podatkov, ki jih nato lahko uporabijo, da uganejo kodo ali PIN za dostop do računov, profilov ali bančnih kartic,” je povedal za Daily Mail.

Pri izbiri nove kode se je priporočljivo izogibati očitnim kombinacijam ter raje izbrati naključen niz številk, ki ni očitno povezan z vašim življenjem. S tem boste povečali varnost svojih osebnih podatkov in zmanjšali možnost nepooblaščenega dostopa do svojih računov. Pomembno je redno spreminjati gesla in PIN-kode, da ohranite varnost svojih digitalnih identitet, še piše N1 Zagreb.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje