Čemu je bil YouTube prvotno namenjen in zakaj se ideja ni obnesla?

Digitalno 09. Maj 202319:17 2 komentarja
Youtube
Profimedia

Priljubljena platforma za izmenjavo videovsebin YoutTube je bila na začetku predvidena za romantična spoznavanja. A se ta ideja ni nikoli obnesla. Zakaj?

Spletna stran za videovsebine YouTube je bila lansirana februarja leta 2005 in je bila sprva mišljena kot platforma za video zmenke, poroča Dailymail. Ustanovili so jo Steve Chen, Chad Hurley in Jawed Karim.

“Vedno smo mislili, da bomo ustvarili platformo, ki bo namenjena videovsebinam. Zmenkarije so bila očitna izbira,” je nekoč dejal Chen. Tudi Karim je v preteklosti spregovoril o romantičnih začetkih YouTuba in celo dejal, da so imeli že izbran slogan. Kljub temu da so ženskam ponujali plačilo za objavo svojih posnetkov na platformi, se nihče ni oglasil, piše Dailymail.

Chen, Karim in Hurley so bili zato prisiljeni spremeniti strategijo. Opustili so idejo o video zmenkarijah in se odločili, da YouTube lansirajo kot spletno mesto za izmenjavo posnetkov.

Prvi video, ki je bil kdajkoli objavljen na YouTubu, je bil posnetek, ki ga je na stran naložil Karim in prikazuje njegov obisk živalskega vrta v San Diegu. Naslednje leto so YouTube prodali Googlu, in sicer za 1,65 milijarde dolarjev.

Chen, Karim in Hurley so YouTube zagnali med delom na Paypalu, prvotni sedež podjetja pa je bil nad picerijo v San Mateu v Kaliforniji. Zamisel o YouTubu se je sicer strnila okoli ideje, da bi lahko vsakdo uporabljal preprost vmesnik, ki omogoča objavo, nalaganje in pregledovanje posnetkov prek spletnih brskalnikov, še poroča Dailymail.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje