Heker, ki je “ukradel dušo” GTA 6, bo do smrti na zaprtem oddelku bolnišnice

Digitalno 21. Dec 202321:42 3 komentarji
Izsek iz napovednika igre GTA 6
Izsek iz napovednika igre GTA 6 (Foto: PROFIMEDIA)

Najstnik, ki je lani vdrl v sistem razvijalca videoiger Rockstar Games in ukradel posnetke ter izvorno kodo težko pričakovane igre GTA 6, bo do konca življenja preživel na strogo varovanem oddelku bolnišnice. Takšno kazen mu je zaradi ponavljajočih se hekerskih napadov in diagnoze avtizma prisodilo britansko sodišče. Najstnik je skupaj s hekerskimi pajdaši napadal tehnološke velikane in se ni ustavil niti, ko so mu policisti zasegli računalnik in ga nadzorovali v hotelski sobi.

Britansko sodišče je 18-letnemu hekerju Arionu Kurtaju odredilo dosmrtno bivanje na zaprtem bolnišničnem oddelku. Odločitev sodišča sledi več odmevnim hekerskim napadom skupine Lapsus$, ki je v zadnjih letih med drugim napadla podjetja Uber, Nvidia in Rockstar Games. Kot piše BBC, je bil Kurtaj eden glavnih članov hekerske tolpe, ki je z napadi omenjenim podjetjem povzročila za dobrih 9 milijonov evrov škode.

Sodnik je ocenil, da je najstnik zaradi svojih spretnosti in želje po kibernetskem kriminalu še vedno zelo nevaren za javnost. Na strogo varovanem oddelku bolnišnice bo ostal do konca življenja, izpustili pa ga bodo le, če bodo zdravniki presodili, da ni več nevaren. Kurtaj naj bi bil med prestajanjem pripora nasilen, v tem času pa so zabeležili več prijav poškodb in materialne škode, piše BBC. Na zatožno klop ni sedel, saj je zdravnik ocenil, da zaradi diagnosticiranega avtizma ni sposoben za sojenje.

Ključni faktor pri odločitvi za odreditev dosmrtnega bivanja na zaprtem oddelku je igrala ponovljivost kaznivih dejanj. Kurtaj je namreč skupaj z drugimi člani skupine Lapsus$ nove hekerske napade izvajal tudi takrat, ko so proti njemu že potekali sodni postopki zaradi preteklih napadov.

Zadnji odmevni napad na razvijalca videoiger Rockstar Games je najstnik izvedel kljub temu, da so mu organi pregona zasegli računalnik. Do 90 posnetkov in izvorne kode težko pričakovane igre Grand Theft Auto 6 se je dokopal le z mobilnim telefonom, hotelsko televizijo in Amazonovim USB-modemom, piše BBC. Kurtaj je bil med napadom na Rockstar Games na svobodi le zaradi plačila varščine, nastanjen pa je bil v hotelu in pod policijskim nadzorom.

Heker je od razvijalca videoiger zahteval odškodnino in grozil, da bo v nasprotnem primeru izvorno kodo ter posnetke igre objavil. To je kasneje tudi storil, objavi pa je sledila aretacija. Po navedbah podjetja Rockstar Games jim je povzročil več kot 4,5 milijona evrov finančne škode, zaposleni pa so morali zaradi vdora oddelati več tisoč ur dodatnega dela. Razvijalec videoiger je sicer težko pričakovani šesti del franšize GTA z napovednikom predstavil v začetku decembra, izzid igre pa je predviden leta 2025.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje