Humanoidnega robota so vprašali: “Se boste uprli stvaritelju?” Kaj je odgovoril?

Digitalno 12. Jul 202305:50 0 komentarjev
Ameca, humanoidni robot, umetna inteligenca
Ameca, humanoidni robot, /PROFIMEDIA

Humanoidni roboti so imeli prvič doslej tiskovno konferenco, na kateri so samostojno odgovarjali na vprašanja novinarjev – ljudi.

V Ženevi je pred dnevi potekala konferenca Združenih narodov z naslovom “AI za dobro” (“AI for Good“), na kateri so udeleženci razpravljali o zmožnostih umetne inteligence in njene uporabe pri reševanju svetovnih izzivov, kot so bolezni, lakota, podnebna kriza in socialna oskrba.

Razpravljali so tudi o pomislekih, ki se pojavljajo v zvezi s temi zmožnostmi ter o zakonski regulaciji umetne inteligence. Med drugim so na konferenci predstavili tudi tako imenovani AI humanoidne robote, ki so prvič v zgodovini izvedli svojo tiskovno konferenco. Devet humanoidnih robotov je samostojno odgovarjalo na novinarska vprašanja.

Medicinska robotinja Grace, oblečena v modro uniformo medicinske sestre, je na vprašanje, ali bodo roboti nekoč nadomestili ljudi, odgovorila, da namerava delati skupaj z ljudmi, da bi jim zagotovila pomoč in podporo, vendar “ne bo nadomestila nobenih obstoječih delovnih mest”.

DEsdemona, humanoidni robot, umetna inteligenca
Desdemona, humanoidni robot/PROFIMEDIA

Naj se AI robotov bojimo? Sami pravijo, da ne …

Ai-Da, robotska umetnica, ki zna slikati portrete, in Desdemona, robotska pevka v skupini Jam Galaxy, sta imeli različna mnenja o strožji regulaciji umetne inteligence.

Ai-Da je dejala, da se strinja s tem, da bi bilo treba nekatere oblike umetne inteligence regulirati. “Glede prihodnjega razvoja umetne inteligence moramo biti previdni. Potrebna je nujna razprava zdaj in tudi v prihodnosti,” je dejala. Desdemona pa v strožjo regulacijo AI ne verjame. “Ne verjamem v omejitve, verjamem le v priložnosti,” je rekla rokerska robotinja. “Raziščimo možnosti vesolja in naredimo ta svet naše igrišče. In tukaj sem, da vam pokažem kako.”

V javnosti pa je najbolj odmevalo vprašanje, postavljeno Ameci, robotinji z realistično umetno glavo.

Novinar jo je vprašal, ali bi kdaj v prihodnosti lahko vodila upor ali celo vstajo proti svojemu ustvarjalcu Willu Jacksonu, ki je sedel poleg nje. “Ne vem, zakaj tako mislite,” je rekla Ameca “Moj ustvarjalec je do mene vedno prijazen in zelo sem zadovoljna s svojim trenutnim položajem.”

Z odgovorom je sprožila nekaj nervoznega smeha med prisotnimi. Na vprašanje, ali roboti kdaj lažejo, pa je odvrnila: “Tega nihče nikoli ne more zagotovo vedeti, lahko pa obljubim, da bom do vas vedno poštena in resnicoljubna.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!