iPhone 14: Apple seli proizvodnjo s Kitajske v Indijo

Digitalno 26. Sep 202218:19 0 komentarjev
Iphone 14
PROFIMEDIA

Apple začenja proizvodnjo novega pametnega telefona iPhone 14 v Indiji. Gre za velik premik v proizvodni strategiji ameriškega giganta, ki je doslej večino proizvodnje imel na Kitajskem. Proizvodnjo v Indiji so vzpostavili že leta 2017, a prvič se bo tam začela proizvodnja kakšnega modela. Analitiki so sicer že dalj časa špekulirali, da Apple išče načine za zmanjšanje proizvodnje na Kitajskem.

“Proizvodnja novega telefona iPhone 14 uvaja inovativne tehnologije in pomembne varnostne zmogljivosti. Veseli nas, da ga bomo proizvajali v Indiji,” so zapisali v Applu in s tem potrdili ugibanja medijev in analitikov. Ti so že dalj časa špekulirali, da bo Apple poskusil zmanjšati svojo odvisnost od Kitajske. Wall Street Journal je v začetku leta poročal, da podjetje, tudi zaradi strogih protikovidnih ukrepov na Kitajskem, išče načine za širjenje proizvodnje v državah, kot sta Vietnam in Indija. “Apple ne želi imeti vseh jabolk v isti košari, je za CNN Business povedal Tarun Pathak iz podjetja za analizo gospodarstva Counterpoint in dodal, da selitev proizvodnje pomeni, da zaupanje polagajo v Indijo.

Applove naprave v Indiji proizvajajo tajvanska podjetja Foxconn, Wistron in Pegtron, je še povedal Pathak in pojasnil, da so tudi prejšnje modele že proizvajali v Indiji od leta 2017, a nikoli tako zgodaj, ampak šele kakšnih sedem do osem mesecev po izidu novega modela. Novica pomeni velik premik v strategiji podjetja in prihaja v časih, ko ameriška podjetja iščejo alternative proizvodnji na Kitajskem, kjer so v veljavi strogi ukrepi za omejevanje širjenja koronavirusa in s tem povezana zaprtja povzročili zastoje v dobavnih verigah. Podjetja so verjetno pozorna tudi na morebitna tveganja za spore med ZDA in Kitajsko zaradi Tajvana.

Kot smo že poročali, je Apple prejšnji mesec predstavil novi iPhone 14. Pametni telefon iPhone bo še naprej v štirih različicah, vendar se poslavlja najmanjši med njimi “mini”, ki ga bo nadomestil iPhone 14 Plus, s 6,7-paličnim zaslonom, saj gre trend v vse večje telefone. Predstavili so tudi nove varnostne izboljšave, kot je tehnologija za zaznavo avtomobilskih nesreč in za možnost povezovanja s sateliti v primerih, ko posameznik potrebuje pomoč (SOS). Apple naj bi novost razvijal več let, prav pa bo prišla v kriznih primerih, ko se na primer ponesrečite na območju brez signala. Vse o novostih novega pametnega telefona iPhone 14 preberite v članku Applove novosti: iPhone 14 in funkcija, ki bi lahko rešila življenja.

Vsi novi iPhoni, razen Plusa, bodo na voljo od 16. septembra. Plus bo sledil 7. oktobra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!