Nas Google skrivaj posluša in snema?

Digitalno 10. Maj 202416:17 2 komentarja
Google Assistant
Foto: PROFIMEDIA

Po spletu se širi opozorilo, da Google skrivaj prisluškuje in snema pogovore s pomočjo svojih aplikacij. Google to zanika, mi pa smo o tem vprašali tudi umetno inteligenco.

O tem, ali nam mobilni telefoni prisluškujejo, smo že pisali.

Zdaj se po spletu širi “opozorilo”, da tudi spletni velikan Google s pomočjo pametnih telefonov skrivaj in brez našega dovoljenja posluša, kaj se pogovarjamo, te posnetke hrani in jih uporablja za druge namene.

“Google shranjuje zvočne posnetke spletnih dejavnosti in dejavnosti aplikacij ter besednih interakcij z iskalnikom, asistentom in zemljevidi, ki jih uporablja ’za razvoj in izboljšanje svojih tehnologij za prepoznavanje zvoka’,” piše britanski Daily Mail in bralcem predstavlja način, s katerim lahko to preprečijo – a o tem malce kasneje.

Google: Ne prisluškujemo in ne shranjujemo zvočnih posnetkov

Google na svoji spletni strani za pomoč uporabnikom takšno prisluškovanje zanika.

“Že nekaj mesecev opazujem, da če govorim o čemerkoli na spletu ali brez povezave, se pojavi oglas, povezan s to temo, ko naslednjič odprem internet. Želim vedeti, ali Google shranjuje naše glasovne podatke?” je vprašal neki uporabnik.

“Naprava, ki ima nameščeno funkcijo “Google Assistant” (Googlov asistent) v kratkih (nekajsekundnih) odlomkih “posluša”, če bo zaznala besedno zvezo “OK/Hey Google”. Če teh besed ne zazna, odlomke izbriše”, na vprašanje odgovarja drugi uporabnik. “Šele če naprava zazna zvezo “OK/Hey Google”, jo zabeleži in ta posnetek pošlje Googlu, da bi izpolnila zahtevo uporabnika asistenta. “Te posnetke lahko kadar koli izbrišete prek storitve Moja dejavnost (My Activity),” dodaja.

“Vaši zvočni posnetki niso shranjeni v Googlovih strežnikih,” na Googlovem blogu piše višji manager pri Google Assistantu, Nino Tasca in dodaja, da lahko uporabniki svoje zvočne posnetke sami shranijo v svoj Googleov račun, če v nastavitvah Asistenta izberejo opcijo Voice & Audio Activity (VAA). “Če se odločite za VAA, pomagate izboljšati Asistenta za vse, saj nam omogočate uporabo vzorcev zvoka za razumevanje več jezikov in naglasov,” še piše Tasca in dodaja, da lahko vsi uporabniki vidijo svoje pretekle interakcije z Asistentom in jih kadarkoli izbrišejo.

Kaj pravi umetna inteligenca?

Ali je res, da je v Googlovih računih skrita funkcija, ki tehnološkemu velikanu omogoča tiho snemanje njihovih glasov, ki jih shranjuje za druge namene, smo vprašali tudi umetno inteligenco (AI) ChatGPT.

“Glede na mojo zadnjo posodobitev Google nima skrite funkcije, ki beleži in shranjuje glasove uporabnikov brez njihove vednosti,” je odgovorila AI. Google sicer zagotavlja funkcije, kot je Googlov pomočnik (Google Assistant), pri katerih se glasovne interakcije snemajo, da bi tako izboljšali kakovost tehnologije za prepoznavanje glasu in prilagodili odzive. Vendar se to ne dogaja tiho ali brez soglasja uporabnika,” je dodal Chat GPT.

Napisal je še, da imajo uporabniki nadzor nad temi nastavitvami in lahko svoje glasovne posnetke pregledujejo, poslušajo in izbrišejo, če se tako odločijo.

Sicer pa, če niste zares prepričani, da vam Google ne prisluškuje, lahko v svojem Googlovem računu samo odkljukate opcijo “Podatki in zasebnost” (“Data & Privacy”) in to bo tehnološkemu velikanu onemogočilo dostop do vašega mikrofona in kamere, piše Daily Mail. Pri tem se sklicuje na neimenovanega strokovnjaka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje