Po požaru v Mariboru: kako nevarni so (poceni) polnilniki za mobilnike?

Digitalno 18. Mar 202320:11 0 komentarjev
polnilec za telefon
PROFIMEDIA

Je požar v večstanovanjski hiši v Mariboru, v katerem je življenje izgubil moški, res povzročil poceni polnilec za telefon? Kriminalistična preiskava še ni končana, a dejstvo je, kot ugotavlja Slovenski institut za kakovost in meroslovje, da na trgu prevladujejo nizkocenovni napajalniki neznanih blagovnih znamk, ki pomenijo tveganje za uporabnika in večjo verjetnost za nesrečo, predvsem za električni udar in tudi požar.

V nedeljo zjutraj so v naselje Melje v Mariboru odhiteli gasilci iz treh prostovoljnih društev. V večstanovanjski hiši je namreč zagorelo, ogenj je uničil več stanovanj in celotno ostrešje objekta. Večini stanovalcev je stavbo uspelo zapustiti, “moškemu, tujemu državljanu, ki smo ga našli v hiši, pa žal ni bilo več pomoči”, so sporočili iz Policijske uprave Maribor.

Na začetku tedna so Slovenske novice poročale, da je zanje spregovoril moški, ki je pojasnil, da je zagorelo prav v njegovem stanovanju. Sumi, da je za požar kriv kitajski polnilec za telefon, ki ga je poceni kupil na bolšjem sejmu. Policija tega sicer še ne more potrditi, saj kriminalistična preiskava in iskanje vzrokov za požar še potekata.

Dejstvo pa je, kot ugotavlja Slovenski institut za kakovost in meroslovje, da so v zadnjem času USB-napajalniki zamenljivi, “trg pa je postal prevladujoč z nizkocenovnimi napajalniki neznanih blagovnih znamk”.

V sklopu evropskega projekta so preizkušali varnost USB-napajalnikov, napajalnikov za tablice in polnilnikov baterij ter ugotovili, da tovrstni nizkocenovni proizvodi predstavljajo tveganje za uporabnika in večjo verjetnost za nesrečo, predvsem za električni udar in tudi požar. “Od 86 napajalnikov, ki so bili vzorčeni na trgu Evropske unije, jih je bilo 56 kot neskladnih, od tega 13 odstotkov z zelo resnim tveganjem in 23 odstotkov z velikim tveganjem za uporabnika.”

Opozorili so, da oznaka CE, ki pove, da izdelek izpolnjuje bistvene zahteve ustreznih evropskih direktiv, ni oznaka skladnosti in potrošniku ne zagotavlja popolne varnosti. V splošnem pa lahko potrdimo, da več kot je licenčnih znakov nam podobnih organizacij na proizvodu, večja je verjetnost, da je proizvod varen. Vsaka od teh organizacij sama neodvisno skrbi za letni nadzor nad proizvodnjo, s čimer posredno ali neposredno poskrbi, da je proizvod enak preizkušenemu, torej varen.”

polnilec za telefon
PROFIMEDIA

Poleg tega svetujejo, naj potrošniki telefona ne polnijo na neposredni sončni svetlobi. “Pregrevanje pomeni tveganje za proizvode in tudi za uporabnika”, saj obstaja možnost požara in opeklin. Da bi se izognili pregrevanju, mora uporabnik preveriti tudi, koliko polnilnikov lahko priključi na električni razdelilnik.

Bistveno večja nevarnost pregrevanja obstaja, če mobilni telefon polnite v torbi, žepu ali pod odejo. Če opazite, da so žice pretrgane, je polnilec počen ali se nenehno pregreva, ga morate zavreči, saj je lahko uporaba takšnega produkta nevarna.

V preteklosti številni primeri požarov zaradi polnilcev

Januarja letos je zagorelo v središču Izole. Policisti so med ogledom kraja ugotovili, da je požar povzročil kratki stik na podaljšku, na katerem sta bila priključena kalorifer in polnilec za mobilni telefon.

Pred tremi leti je na parkirišču bencinske črpalke v Pincah zagorelo v kabini tovornjaka, vzrok je bil napaka na napeljavi na enem od polnilcev za mobilni telefon in še eni napravi, ki je bila priključena na polnilec. Leta 2018 je zagorelo v stanovanjski hiši v Mirni na Dolenjskem. Pregrel se je polnilec za akumulatorske baterije, ogenj pa se je nato razširil na pohištvo.

požar zaradi polnilca
PGD Mirna

Leta 2014 je tehnološki gigant Apple celo moral odpoklicati nekatere polnilce za pametne telefone Iphone, saj so se v redkih primerih pregreli in tako predstavljali varnostno tveganje.

Lani se je pri nas zgodila še ena tragična nesreča, v kateri je družina iz Ormoža v požaru izgubila vse. Zagorelo naj bi v sobi 15-letnika, požar pa naj bi povzročil prav polnilec za telefon, ki je bil priklopljen v vtičnico.

Istega leta so usoden primer obravnavale avstralske oblasti. Mater dveh otrok so na njenem domu našli mrtvo z opeklinami na ušesih in prsih. Po poročanju avstralskih medijev naj bi jo stresla elektrika iz USB-polnilca, prek katerega se je polnil njen prenosni računalnik. Polnilec ni bil skladen z avstralskimi standardi, policija pa je zaslišala prodajalca, ki je prodajal cenene polnilce.

Leto prej so tuji mediji poročali o številnih nesrečah, ki so jih povzročili mobilni polnilniki. 30-letni Kitajec se je med polnjenjem telefona Iphone4 z neoriginalnim polnilcem javil na telefon, ko ga je stresla elektrika, padel je v komo. Ko se je nesreča zgodila, je bila zraven moškega njegova sestra, ki je polnilec hotela izklopiti, a naj bi jo prav tako stresla elektrika, vendar poškodb ni utrpela. Istega leta se je 23-letna Kitajka oglasila na telefon, ki se je polnil, stresla jo je elektrika, kar je bilo zanjo usodno. ”Globoko smo užaloščeni ob tej tragični nesreči in družini izrekamo sožalje. Sodelovali bomo s policijo in v celoti raziskali zadevo,” so takrat sporočili v Applu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!