Ste prejeli klic iz Tanzanije? Nikar ne kličite nazaj

Digitalno 14. Jul 202315:25 1 komentar
telefon
PROFIMEDIA

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (Akos) slovenske uporabnike mobilne telefonije opozarja na porast klicev neznanih številk iz tujine, na katere lahko klicatelje vračilo klica drago stane. Največkrat gre za neodgovorjene klice s številk iz Tanzanije, Maroka, Tunizije in Čada. Če se na številko oglasite, bo to sicer brezplačno, če pa pokličete nazaj, pa lahko tak klic povzroči visoke stroške, opozarja Akos.

Na Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (Akos) se je v zadnjem času obrnilo več Slovencev, ki naj bi jim bili zaračunani klici na neznane telefonske številke iz tujine. Največkrat gre za telefonske številke s predponami +255 (Tanzanija), +212 (Maroko), +216 (Tunizija), +235 (Čad) in podobno.

Čeprav je dohodni klic iz tujine, če nanj odgovorite, praviloma brezplačen, pa to ne velja, če klic vrnete, opozarja Akos. Povratni klic bo obračunan kot odhodni klic po cenah za mednarodne klice. Ker so te lahko nekajkrat višje od domače tarife, lahko tak klic povzroči visoke stroške. Zato velja premisliti, ali ste klic iz tujine pričakovali in ali ga res želite vrniti.

V primeru, da klic vrnete, se po koncu prepričajte, ali je bil resnično prekinjen. Če niste prepričani, Akos svetuje, da mobilni aparat izklopite in nato ponovno zaženete.

Če ob klicu posumite, da gre za prevaro, na primer, da na drugi strani linije ni odziva, agencija svetuje, da klic nemudoma prekinete. Prav tako je priporočljivo, da takšne telefonske številke blokirate. Tako blokado lahko uredi tudi operater.

Prav tako lahko pri operaterju preverite, ali ponuja možnost nadzora porabe storitev, s katero je mogoče omejiti izdatke na mesečni ravni.

O pojavu tovrstnih klicev iz tujine obveščajo tudi posamezni telefonski operatorji, zato je priporočljivo spremljati njihove spletne strani.

Agencija dodaja še, da velja previdnost tudi pri vnašanju telefonske številke na spletnih straneh oziroma aplikacijah. Poleg tega bodite pozorni, da na mobilni aparat nalagate programsko opremo iz preverjenih virov, brskate pa po zaupanja vrednih spletnih straneh, so še zapisali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje