Pogajanja za javni sektor: dosegli soglasje o prevedbi plač na novo lestvico

Slovenija 14. Jul 202314:52 3 komentarji
Evri, denar
Foto: PROFIMEDIA

Na današnjih pogajanjih za javni sektor so se dogovorili, na kakšen način bodo plače javnih uslužbencev prevedene na novo plačno lestvico, obenem pa bodo vzporedno odpravljena tudi plačna nesorazmerja, je po pogajanjih dejal Peter Pogačar z vladne strani. Pri tem je ocenil, da gre za izjemno pomemben mejnik v pogajalskem procesu.

Generalni direktor direktorata za javni sektor na ministrstvu za javno upravo Peter Pogačar je izrazil zadovoljstvo, da je model za prevedbo plač na novo plačno lestvico, ki so ga pripravili v okviru delovne skupine, na današnjih pogajanjih dobil potrditev, da gre za pravo usmeritev. Zaveda pa se, da jih čaka še ogromno dela.

Gre za izjemno veliko število delovnih mest, za veliko število javnih uslužbencev, želijo pa zagotoviti, da bo sistem čim bolj transparenten, objektiven in pravičen za vse javne uslužbence, je še pojasnil. Jih pa današnji dogovor “navdaja z optimizmom”, da je rok 1. januar 2024 za uveljavitev novega plačnega zakona “absolutno dosegljiv”.

“Zelo tvegano je biti na pogajanjih o plačah optimističen, ampak zdi se, da je danes bila narejena neka prelomnica,” je soglašal vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj.

Po njegovih besedah so odpravili dileme, ki so, kar zadeva sam način prevedbe, obstajale doslej. A kot je dodal, to samo po sebi še ne zagotavlja uspeha. Zdi pa se, da ima od vseh do zdaj predlaganih ta prevedba pravzaprav največ možnosti, da bo delovala, je ocenil Štrukelj.

Vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek je dodal, da so se dogovorili o osnovnih rešitvah mehanizma, ostaja pa še kar nekaj neznank, povezanih zlasti z odpravo plačnih nesorazmerij, kako se bodo ta upoštevala, v kakšnem obsegu bodo odpravljena in kako bo to dejansko vplivalo na prevedbo plače na novo plačno lestvico za posameznega javnega uslužbenca.

Njihova pogajalska skupina je po Počivavškovih besedah danes predstavila tudi svoje pripombe na predlog kolektivne pogodbe za javni sektor, ki jih bodo posredovali še pisno, in pričakujejo, da se bo vlada do njih opredelila.

Eden od členov omenjene kolektivne pogodbe ureja tudi primerljivost med stebri, kjer je vlada v osnovi povzela njihov predlog, v pogajalski skupini ga želijo še nekoliko dopolniti, predvsem z vidika jasnosti samega besedila in tudi lažjega izvajanja v praksi, je pojasnil Počivavšek, ki ocenjuje, da v večinoma večjih vsebinskih razhajanj ni.

Sicer pa je sindikalna stran danes želela tudi pojasnila glede dogovora o sodniških plačah. Po Štrukljevih besedah so dobili zagotovilo, da bo dogovor objavljen, do takrat pa ga težko komentirajo, ker poznajo zgolj njegove posamezne dele. “Predpostavljamo pa, da bo imel vpliv na tok pogajanj o plačnem sistemu za javne uslužbence,” je še menil Štrukelj.

V skladu z dogovorom med pogajalci vlade in sindikatov v času med 15. julijem in 15. avgustom, ko bo večina odsotnosti zaradi letnih dopustov, pogajanj ne bo. Znova naj bi se sestali v tednu po 15. avgustu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje