TikTok zaradi “nevarnih vsebin” pod drobnogledom italijanskih preiskovalcev

Digitalno 21. Mar 202317:40 0 komentarjev
Tiktok
Foto: PROFIMEDIA

Italijanski preiskovalci naj bi zoper aplikacijo TikTok sprožili preiskavo zaradi suma, da krši lastna pravila o odstranjevanju "nevarnih vsebin". Gre za vsebine, ki spodbujajo samomor, samopoškodovanje in nezdrave prehranske smernice.

Italijanski organ za varstvo konkurence je sporočil, da je sprožil preiskavo aplikacije TikTok zaradi suma, da krši lastna pravila glede odstranjevanja “nevarnih vsebin”. Gre za še enega v vrsti ukrepov proti TikToku, ki je v lasti kitajskega podjetja ByteDance. Nekatere države, med njimi ZDA, so uporabo TikToka že omejile.

Preiskava je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP usmerjena v irsko družbo TikTok Technology, podružnico kitajskega TikToka. Povod zanjo je bilo “vedenje, povezano s samopoškodovanjem in samomori” mladih.

“Skrbniki aplikacije se ne držijo lastnih pravil, ki med drugim nalagajo odstranitev nevarnih vsebin, ki spodbujajo samomor, samopoškodovanje in nezdrave prehranske smernice,” so zapisali preiskovalci.

TikToku je po navedbah italijanskih oblasti spodletelo pri nadziranju vsebin v aplikaciji, zaradi česar so najbolj izpostavljeni njeni najmlajši uporabniki. Po navedbah AFP je bilo na globalni ravni že več samomorov dokazano vsaj posredno povezanih z uporabo TikToka. Aplikacija naj bi imela trenutno več kot milijardo aktivnih uporabnikov.

Uporabo TikToka na službenih napravah so svojim zaposlenim že prepovedale med drugim vladne agencije ZDA in Kanade ter institucije EU. Norveška in Nizozemska pa sta danes izdali priporočilo zaposlenim pri državnih organih in podobnih institucijah, da naj TikToka ne uporabljajo.

Tudi slovenski vladni urad za informacijsko varnost je uporabo TikToka na službenih napravah zaposlenim zaenkrat zgolj odsvetoval in opozoril, da aplikacija zahteva veliko pravic pri nadzoru in dostopu do podatkov o napravi, na kateri je nameščena.

Podjetje ByteDance, matična družba TikToka, sicer vztraja, da ne hrani podatkov na Kitajskem in da jih ne deli s Pekingom. Ameriški uradniki so dejali, da se bo TikTok v ZDA izognil širši nacionalni prepovedi, če se bo razšel z ByteDanceom. Uradni Peking medtem vztraja, da ravnanje mednarodne skupnosti proti TikToku predstavlja “nerazumljiv pritisk” nanj, saj da omejitve kažejo na poslovno okolje, diskriminatorno do tujih podjetij.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!