ZDA grozijo s prepovedjo TikToka, če njegov lastnik ne bo prodal svojega deleža

Svet 16. Mar 202309:58 1 komentar
TikTok, ZDA
PROFIMEDIA

Združene države Amerike od podjetja ByteDance zahtevajo, da proda svoj delež aplikacije TikTok. V nasprotnem primeru grozijo s prepovedjo aplikacije v ZDA. Prisilna prodaja ne bo spremenila podatkovnih tokov v podjetju ali dostopa do njih, pa odgovarjajo v podjetju.

ZDA zahtevajo, da kitajsko podjetje ByteDance proda svoj delež aplikacije TikTok. V nasprotnem primeru grozijo s prepovedjo aplikacije v ZDA, je poročal Wall Street Journal.

Aplikacija za deljenje kratkih videoposnetkov TikTok, v lasti podjetja ByteDance s sedežem v Pekingu, naj bi pomenila tveganje za nacionalno varnost. Ameriške uradnike že več let skrbi, da bi lahko podatki iz aplikacije prišli v roke kitajske vlade.

Časnik poroča, da je Odbor za tuje naložbe v ZDA (CFIUS), ki nadzoruje tveganja za nacionalno varnost, soglasno priporočil, da se podjetje ByteDance odpove podjetju TikTok.

Administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna po poročanju Wall Street Journala želi, da ByteDance s prodajo deleža ustvari jasen odmik od Kitajske. Ta poteza predstavlja velik premik v politiki administracije. Iz vrst republikancev namreč prihajajo kritike, da ni zavzela dovolj strogega stališča do domnevne varnostne grožnje, ki naj bi jo pomenila aplikacija.

Preberite še: Kako nevaren je TikTok?

TikTok: Prisilna odprodaja ne bi spremenila podatkovnih tokov

Zahtevo po spremembi lastništva je TikTok potrdil tudi za BBC. Tiskovni predstavnik družbe TikTok je dejal, da ne oporeka poročanju Wall Street Journala, in potrdil, da je z njimi stopil v stik CFIUS. Prisilna prodaja deleža ne bi spremenila podatkovnih tokov v podjetju ali dostopa do njih, so dodali v podjetju.

Tiskovni predstavnik je poudaril, da ni jasno, kaj odprodaja pomeni v praksi. “Če je cilj zaščita nacionalne varnosti, odprodaja ne reši problema: sprememba lastništva ne bi spremenila pretoka ali dostopa do podatkov,” je dejal tiskovni predstavnik. “Skrb glede nacionalne varnosti je najbolje reševati s pregledno zaščito podatkov ameriških uporabnikov.”

ZDA so s prepovedjo družbenega omrežja prvič zagrozile leta 2020 pod predsednikom Donaldom Trumpom.

TikTok, podobno kot Instagram in Twitter, zbira ogromne količine podatkov o svojih uporabnikih. Dostopa tudi do biometričnih podatkov uporabnikov in podatkov o lokaciji. Obstaja bojazen, da bi te podatke lahko posredoval kitajski vladi, piše BBC. TikTok pravi, da si je v okviru pobude, ki jo imenuje Projekt Teksas, prizadeval za prenos vseh podatkov iz ZDA v ZDA.

Bela hiša se še ni odzvala na prošnjo BBC za komentar.

Minuli teden je vladni urad za informacijsko varnost izdal priporočilo, v katerem je uslužbencem organov državne uprave priporočil neuporabo aplikacije TikTok na službenih mobilnih napravah. Kot so potrdili za N1, so dopis naslovili na organe državne uprave.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje