V Črni gori naj bi pridržali kralja kriptovalut, obtoženega milijardnih goljufij

Digitalno 23. Mar 202319:19 0 komentarjev
Kwon Do-hyung
PROFIMEDIA

Črnogorska policija je pridržala osebo, za katero sumijo, da je južnokorejski državljan Do Kwon, nekdanji kralj kriptovalut, ki stoji za izgubami vlagateljev, večjimi od 36 milijard evrov.

Črnogorska policija je pridržala osebo, za katero sumijo, da je južnokorejski državljan Do Kvon, je danes na Twitterju sporočil črnogorski notranji minister Filip Adžić.

Kvon Do Hjung, bolj znan kot Do Kvon, je južnokorejski soustanovitelj in izvršni direktor družbe Terraform Labs, po propadu katere so ga v domovini obtožili goljufije in kršenja zakonov o kapitalskih trgih. Poleg Južne Koreje ga iščeta še Singapur in ZDA.

“Nekdanjega kralja kriptovalut, ki stoji za izgubami vlagateljev, večjimi od 40 milijard dolarjev (dobrih 36 milijard evrov. op. p.), so pridržali na podgoriškem letališču s ponarejenimi dokumenti,” je na Twitterju še zapisal Adžić. Dodal je, da gre za enega najbolj iskanih beguncev na svetu in da še čakajo na uradno potrditev identitete.

Južnokorejske oblasti so nalog za njegovo aretacijo izdale septembra lani. Konec minulega leta so trdile, da se Kvon skriva v Srbiji.

Podjetje s sedežem v Singapurju Terraform Labs je stalo za kripto kovancema terraUSD in luna. TerraUSD in luna sta propadla maja 2022, kar je v enem tednu povzročilo na stotine milijard izgub na celotnem trgu kriptovalut. Kvon je pod pravnim in družbenim pritiskom zaradi svoje vloge v tem procesu. Državljani različnih držav – vključno z Južno Korejo, Singapurjem in Združenimi državami Amerike – so proti njemu sprožili pravne postopke.

Uspešna kariera in katastrofalen padec

Do Kvon je skupaj s podjetnikom Danielom Shinom 2018 soustanovil Terraform Labs in v istem letu izdal kriptovaluto luna, dve leti kasneje pa je začel prodajati še kovanec terraUSD (UST), pri katerem je bil uporabljen algoritem, povezan z zalogami kriptovalute luna. Po propadu valut luna in terraUSD maja 2022 je Terraform Labs junija 2022 začel trgovati z novo kriptovaluto, imenovano luna 2.0, vendar izdaja slednje ni dosegla večjega uspeha.

Ameriška komisija za borzo in vrednostne papirje (SEC) je junija 2022 začela preiskavo podjetja Terraform Labs, da bi ugotovila, ali trženje stabilnega kovanca terraUSD krši zvezne predpise o vrednostnih papirjih in naložbenih produktih. Maja 2022 so korejski parlament in vladni organi pozvali k parlamentarnemu zaslišanju podjetja Terraform Labs in njegovega ustanovitelja Kvona. Nato je začela vrednost kriptovalut terraUSD in luna strmo padati. Cena terraUSD je padla na 10 centov, Luna pa na “skoraj nič”, kar je zatreslo celotni trg kriptovalut, izpuhtelo pa je na stotine milijard evrov.

V Južni Koreji, ZDA in Singapurju so začele padati množične tožbe vlagateljev. Septembra je Interpol za Kvonom razpisal mednarodno tiralico, južnokorejske oblasti pa so mu odvzele potni list.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!