V ZDA zaustavljen Microsoftov prevzem razvijalca legendarnih videoiger

Digitalno 14. Jun 202314:57 2 komentarja
Activision Blizzard, igrice, call of duty
PROFIMEDIA

V ZDA so zaradi pomislekov na področju varstva konkurence začasno blokirali Microsoftov prevzem razvijalca videoiger Activision Blizzard. Primer se sedaj seli v sodne dvorane, kjer bosta morala Microsoft in Zvezna komisija za trgovino pojasnjevati okoliščine prevzema in odločitev za blokado. Activision Blizzard je "kriv" za številne igričarske uspešnice kot so Call of Duty, Overwatch, World of Warcraft in Candy Crush Saga.

Ameriški zvezni sodnik Edward Davila je v torek začasno zaustavil Microsoftov načrtovani prevzem podjetja Activision Blizzard. Davila je v sodbi poudaril, da je treba ohraniti status quo, medtem ko sodišče na zahtevo Zvezne komisije za trgovino (FTC) obravnava dolgoročnejšo prepoved nakupa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V skladu s sodbo je bila za 22. in 23. junij na zveznem sodišču v San Franciscu napovedana obravnava dokazov. Posel bi bil sicer po načrtih obeh podjetij zaključen do 18. julija.

FTC je v ponedeljek na pristojno zvezno sodišče v Kaliforniji vložilo zahtevo za začasno ustavitev Microsoftovega prevzema ameriškega založnika in razvijalca videoiger Activision Blizzard. Kot so pojasnili v FTC, je blokada prevzema potrebna za preprečitev škode, trajala pa naj bi toliko časa, da se ugotovi, ali bi prevzem pomenil kršitev ameriške zakonodaje s področja varstva konkurence.

Ameriški tehnološki gigant bo s prevzemom v svoj portfelj dobil kar nekaj legendarnih videoiger. Activision Blizzard je namreč razvil ali pa zakupil uspešnice kot so Call of Duty, Overwatch, World of Warcraft in Candy Crush Saga. Pomisleki regulatorjev so se nanašali tudi na dostopnost iger omenjenega razvijalca na platformah in konzolah, ki niso izpod Microsoftove strehe.

FTC bo moral avgusta na zaslišanju na sodišču pojasniti razloge, zakaj ustaviti prevzem, Microsoft pa bo lahko predstavil argumente, zakaj bi se lahko nadaljeval. “Veselimo se priložnosti, da ta primer predstavimo na zveznem sodišču,” je za ameriške medije dejal predsednik Microsofta Brad Smith. Pri tem ostaja optimističen, da bo prišlo do pospešitve pravnega postopka, da bo posel na koncu izpeljan in da bo prinesel večjo izbiro in konkurenco na trgu.

Zvezna komisija medtem ocenjuje, da bi Microsoft s tem prevzemom, napovedanim januarja lani, pridobil preveč moči na trgu igralnih konzol. Transakcija je sprožila precej zaskrbljenosti tudi izven ZDA. Britanski urad za konkurenco in trge jo je denimo blokiral že aprila, regulator v EU pa je združitev odobril po zavezi Microsofta, da bo izpolnil vrsto pogojev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje